FOTO: Ar nēģu gardumu baudīšanu, koncertiem un izklaidēm nosvinēti XVII Nēģu svētki

.

Negu svetki 0330Sestdien, 25. augustā, ar gastronomiskiem, sportiskiem un muzikāliem notikumiem nosvinēti XVII Nēģu svētki Carnikavā, kas šogad izskanējuši ar devīzi “Ķer nēģus un sapņus Carnikavā!”.
 
Visas dienas garumā norisinājās amatnieku tirgus, radošās darbnīcas un dažādu pazīstamu mūziķu uzstāšanās, izklaides un atrakcijas bērniem un pieaugušajiem. Notika nēģu un nēģu suši ātrēšanas sacensības, kā arī svētkos jau par tradīciju kļuvusī nēģu kulinārijas meistarklase “Karaliskais nēģis”, ko šogad vadīja šefpavārs Reinis Čerņajevs. Viņš gatavoja sojā, ingverā, medū un laima sulā marinētus nēģus, kas tika pasniegti ar grauzdētu kaņepju svaigsiera mussu, viegli mazsālītu gurķi, graudu maizes drupinājumu un ceptu sīpolu kraukšķi.
 
Dienas laikā ar vikingu un zvejnieku laivām varēja doties uz Gaujas ieteku jūrā, un pēc tradicionālās laivu parādes Gaujas krastā tika sagaidīts pats Nēģu karalis, kas ievadīja svētku gājienu.
 
Nēģu sezona zvejniekiem iesākusies veiksmīgi, tāpēc nēģu cepējiem līdz pat vakara krēslai netrūka apaļmutnieku, ko likt krāsnī uz oglēm. Gardēži Carnikavas delikatesi varēja baudīt gan karstu tikko no krāsns, gan želejā un dažādās uzkodās, turklāt pacietīgākie svētku viesi, kas nepagurstoši stāvēja garā jo garā rindā, dabūja nogaršot Gaujas nēģu zupu, kas kopš agra rīta vārījās 400 litru lielā katlā un kuru uzraudzīja domes priekšsēdētāja Daiga Jurēvica.

Svētku muzikālo programmu veidoja leģendārā grupa “Zodiac”, ar kuru kopā uzstājās pazīstamais vijolnieks, carnikavietis Raimonds Ozols, kuram uz vienu skaņdarbu pievienojās arī talantīgā vijolniece Viktorija Krūzmētra. Uz skatuves parkā un Gaumalā kāpa arī “Dagamba”, “Big Al & the Jokers”, “Latvian Voices”, “Tautumeitas”, “Nepieradinātā folka orķestris”, “Trio Trivium”, Marikas Šaripo un Evilenas Protektores kvartets, “Summer Knight Band”, pūtēju orķestris “Zelmeri Pro”, Nils Īle ar skaņu un ritma darbnīca un citi talantīgi izpildītāji.

Gaujmalas “Sapņu ostā” svētku viesi visas dienas garumā piedalījās radošās darbnīcās un meistarklasēs, lai nopītu klūgu nēģi, izveidotu sapņu ķērāju vai vienkārši atpūstos skaistā vietā pie Gaujas.

Nēģu svētku sporta programmā šogad bija iekļauti: pludmales volejbols, strītbols, florbols, zolītes turnīrs. Svētku dienā norisinājās Latvijas atklātā veterānu čempionāta futbolā 40+ posms.

Share on Facebook Tweet