No 1. jūnija līdz 15. augustam stājas spēkā liegums peldēties Ummja ezerā

.

Dormana lobelija DAPDabas aizsardzības pārvalde atgādina, ka vairākas ūdenstilpes mūsu valstī ir ļoti īpašas – tās ir pēdējais patvērums retām un strauji izzūdošām dabas vērtībām, un tāpēc tajās jārēķinās ar dažiem ierobežojumiem. Viena no šādām dārgumu krātuvēm ir Piejūras dabas parkā esošais Ummja ezers, kurā aizliegts peldēties un atrasties ar laivu no 1. jūnija līdz 15. augustam.
 
Dabas bagātības ir nenovērtēta vērtība, līdz brīdim, kad tā mums ir pieejama, bet šie resursi nav bezgalīgi un cilvēka rīcības rezultātā tie var izsīkt priekšlaicīgi. Pārvalde aicina izturēties atbildīgi un ievērot peldēšanās liegumu Ummja ezerā. Alternatīvu atpūtai pie ūdeņiem šajā apkārtnē ir gana daudz - Lilastes ezers, Dzirnezers, Pulksteņezers, Rīgas jūras līča pludmales un Gaujas upes krasti u.c.
 
Pie Ummja ezera lieguma laikā būs izvietotas informatīvās zīmes par aizliegumu un tā ievērošanu regulāri kontrolēs gan Pārvaldes inspektori gan Carnikavas novada pašvaldības policija.
 
Ummja ezers ir tikai viens no dažiem Latvijā vēl atlikušajiem dzidra ūdens ezeriem, un tajā aug tikai šādos ezeros sastopams augs Dortmaņa lobēlija - vienīgā Latvijā sastopamā lobēliju dzimtas suga, kas ir ļoti reta un tādēļ īpaši aizsargājama. Pēdējo 100 gadu laikā ezeru aizaugšanas un ūdens piesārņošanas dēļ šis augs izzudis jau vairāk nekā 20 Latvijas ezeros.
 
Šī mazā, trauslā puķīte ir pielāgojusies dzīvei ūdenī. Tā sakņojas ezera dibenā pavisam nelielā dziļumā, tāpēc pārsvarā sastopama ezera piekrastē. Jūlijā tā paceļ virs ūdens 40–70 cm garu stublāju un zied ar baltiem ziediem, nobriedinot sēklas virs ūdens. Dortmaņa lobēlijas lielākais drauds ir ezera ūdens piesārņošana ar organiskas izcelsmes piesārņojumu, kas pārsvarā ūdenstilpēs pārsvarā nonāk tieši lielā peldētāju skaita dēļ. Ummja ezerā pārmērīgās rekreācijas noslodzes dēļ ūdens krāsa jau ir nomainījusies no zilganzaļas uz zaļganu, bet ūdens dzidrība samazinājusies no 5 līdz 6 metriem 1906. gadā uz 3 metriem 2017. gadā.
 
Lai netraucētu šī trauslā un neparastā auga ziedēšanu, jau trīspadsmito gadu ir spēkā Ministru kabineta noteikumi Nr. 204 “Dabas parka “Piejūra” individuālie aizsardzības un izmantošanas noteikumi”, kuros noteikts aizliegums peldēties un atrasties ar laivu Ummja ezerā no 1. jūnija līdz 15. augustam.

Foto - Dabas Aizsardzības pārvalde

Share on Facebook Tweet