V.Titānam veltītā izstāde aizceļojusi uz Limbažiem

.

Izstade Elita 800Šovasar tautas namā „Ozolaine" bija apskatāma tēlniekam Vilnim Titānam veltīta izstāde „Akmeņu plēsējs ar dzejnieka dvēseli", ko veidojusi Carnikavas Novadpētniecības centra vadītāja Elita Pētersone un kas augusta beigās aizceļoja uz Limbažiem.
 
Akmenī veidotie pieminekļi ir ne tikai veltījumi personībām vai notikumiem, bet dāvanas mūsu valstij, mūsu Latvijai. Uzzinot par izstādes atklāšanu Limbažu pašvaldības administratīvajā ēkā, atsaukušies ļoti daudz cilvēku, kuri personiski pazinuši un sadarbojušies ar tēlnieku, stāsta Kultūras nodaļas vadītāja Mārīte Saulīte.
 
Izstādes atklāšanā sirsnīgus vārdus par V.Titāni teica bijušie klases biedri, kā arī tēlnieka audzinātāja Maija Razumovska. Atklāšanā klātesošos uzrunāja arī tēlnieks Andris Vārpa, pastāstot gan par V.Titāna personību, gan viņa lomu Latvijas tēlniecības attīstībā. V.Titāna dzīves filozofija, Latvijas mīlestība, klusā un mierīgā personība ir apvienojušās milzīgā enerģijā, kas strāvo no tēlnieka darbiem.
 
Izstade kopskats 800
 
Par sadarbību ar tēlnieku stāstīja arī Bārdu dzimtas muzeja "Rumbiņi" vadītāja Aija Ēceniece. Viņa atminējās, ka pieticis ar vienu tēlnieka frāzi "kā es tev varu palīdzēt?", lai tiktu paveikts liels darbs. V.Titāns ir veidojis pieminekli Fricim Bārdam, pie kura ik gadu pulcējas dzejas cienītāji. Savulaik tēlnieks palīdzējis sarīkot lieliskus Dzejas dienu pasākumiem, kurā piedalījās viņa draugi, piemēram, Imants Ziedonis. V.Titāns aktīvi darbojās Imanta Ziedoņa vadītajā dižkoku atbrīvotāju grupā, Latvijas kultūrvēsturiskās vietās un pie dižkokiem novietojis akmeņus ar iekaltām zīmēm un uzrakstiem, veidojis akmeņu krāvumus.
 
Arī Viļķenes pagasta pārvaldes vadītājs Ilmārs Dzenis dalījās atmiņas par tēlnieku, kurš darbinājis pieminekli Baumaņu Kārlim, kā arī piemiņas zīmi represijās cietušajiem viļķeniešiem.
 
Izstāde Limbažos būs apskatāma līdz 26. septembrim, pēc tam tā dosies uz Pāles Novadpētniecības muzeju, bet nākama gada maijā to varēs aplūkot Viļķenē, kad svinēsim Latvijas himnas goda dienu un pieminēsim tās autoru Baumaņu Kārli.
 
Informāciju sagatavoja:
Agrita Vītola,
Limbažu novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste
Share on Facebook Tweet