Novadnieki uzdāvina Kara muzejam 104 gadus vecu marmora plāksni

.

Plaksne 800Šodien, 29. aprīlī Carnikavas Novadpētniecības centrā viesojās Kara muzeja pārstāvji no Rīgas, lai svinīgi saņemtu unikālu mūsu novada dāvinājumu Latvijas iedzīvotājiem.
 
Dāvinājums ir 104 gadus veca marmora piemiņas plāksne, kura savulaik atradusies Vecmīlgrāvī Krievijas impērijas armijas karspēka daļas kazarmās. Plāksni Novadpētniecības centram pirms mēneša uzdāvināja Kalngales iedzīvotājs Andris Švarcbahs, kuram tā savulaik pavisam nejauši nonākusi īpašumā.
 
Marmora piemiņas zīme tapusi 1910. gadā, kad Krievijas cars Nikolajs apmeklēja Rīgu un viesojās arī impērijas karaspēka daļā Vecmīlgrāvī. Katram armijas kājnieku pulkam bijis tā saucamais Virsnieku klubs, pie kura šī plāksne par godu nozīmīgajam apmeklējumam savulaik tikusi novietota. Svinīgi pacilājošais teksts uz plāksnes rakstīts tās abās pusēs.
 
plaksne1 800
 
Kā norādīja Kara muzeja speciālists vēsturnieks Dainis Podziņš, diemžēl muzeja rīcībā nav daudz lietu, kuras ir saistītas ar cara armijas laiku Latvijā un saglabājušās līdz mūsdienām. Tāpēc šī plāksne ir unikāla liecība, kas jau vistuvākajā laikā radīs vietu muzeja telpās Pulvertornī, lai visi Latvijas vēstures interesenti to varētu aplūkot.
 
Informāciju sagatavoja:
Elita Pētersone
Share on Facebook Tweet