Rakstos

Drukāt

PVD aicina sekot līdzi cūku veselības stāvoklim

.

cukasTā kā Lietuvas Republikā meža cūkām ir apstiprināta Āfrikas cūku mēra (ĀCM) diagnoze un ir noteikta ĀCM inficētā teritorija (Druskininkai, Trakai, Alytus, Šaļčininkai, Lazdijai un Varena rajonu teritorijas), Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) aicina mājas cūku turētājus, sekot līdzi cūku veselības stāvoklim un nekavējoties informēt veterinārārstu, ja cūkas izskatās neveselas vai nobeidzas.
 
Slimības ierosinātājs ir ļoti kontagiozs vīruss – ASF-virus. Slimo tikai cūku dzimtas dzīvnieki (Suidae): mājas, meža un citu sugu savvaļā mītošas cūkas. ĀCM var iegūt endēmisku raksturu, ja ĀCM vīruss ir iekļuvis meža cūku un citu cūku dzimtas savvaļā mītošu cūku sugu populācijā un posmkājos, ērcēs – Ornithodorus spp. ĀCM izplatītās cūku populācijā tiešā vai netiešā kontakta ceļā.
 
Vīruss ir ļoti izturīgs: ārējā vidē saglabājas vismaz 11 dienas fēcēs (mēslos) apkārtējas vides temperatūrā un vismaz 1 mēnesi kontaminētā (aptraipītā) cūku aizgaldā, kā arī 1,5 gadus saglabājas asinīs pie +4°C temperatūras, bet liofilizētās asinīs pat 8 gadus.
 
ĀCM vīruss samērā ilgi saglabājas cūku izcelsmes pārtikas produktos: 150 dienas cūku liemeņos +4°C temperatūrā, 140 dienas sālītā cūkgaļā, daudzus gadus saldētos cūku liemeņos.
ĀCM vīruss iet bojā tiešos saules staros 2-4 stundu laikā, karsējot 70°C temperatūrā 30 minūtēs.
 
Slimības ierosinātāju novietnē var ievest ar iepirktu barību, bet no novietnes uz novietni var pārnest ar piesārņotu barību, ūdeni, inventāru, apģērbu un transporta līdzekļiem, termiski neapstrādātām, cūkgaļu saturošām virtuves ēdienu atliekām.
 
Lai pasargātu mājas cūkas no slimībām, ko pārnēsā mežacūkas, tai skaitā klasiskā cūku mēra un Āfrikas cūku mēra, PVD atgādina:
1. Cūkas jātur iekštelpās; nedrīkst pieļaut to kontaktu ar mežacūkām.
2. Cūkām nedrīkst izbarot nomedīto mežacūku gaļas atliekas un virtuves atkritumus.
3. Cūku novietnē nevajag ielaist nepiederošas personas vai arī jāparūpējas par vienreiz lietojamo apģērbu.
4. Apģērbu, kas valkāts medībās, nedrīkst vilkt, dodoties apkopt cūkas.
5. Pie ieejas novietnēs jāizvieto dezinfekcijas paklāji.
6. Regulāri jāveic deratizācija.
 
Cūku saslimšanas gadījumā ātra un atbildīga saimnieka rīcība var pasargāt citas dzīvnieku novietnes no Āfrikas cūku mēra, tāpēc vēlreiz atgādinām – ja cūkas izskatās neveselas, nekavējoties jāinformē veterinārārstu un/vai sava reģiona PVD pārvaldi.
 
Ja apstiprināsies, ka cūkas saslimušas ar Āfrikas cūku mēri, saimniecībā tiks veikti slimības ierobežošanas pasākumi. Atgādinām, ka valsts cūku īpašniekam kompensēs nobeigušos vai slimības dēļ nokauto dzīvnieku, iznīcinātās barības un dezinfekcijas dēļ radušos zaudējumus. Āfrikas cūku mēris nav bīstams cilvēkiem.
 
Foto: Wallpapersbuzz.com
 
Pārtikas un veterinārā dienesta
Ziemeļpierīgas pārvalde
E-pasts:
Tālrunis: +37167994423
Share on Facebook Tweet