Rakstos

Drukāt

Sākoties siltam laikam, sarosās kūlas dedzinātāji. Iedzīvotāji, esiet vērīgi!

.

IMG 7884Kā katru gadu, atnākot pavasarim, sākas aktīva cīņa ar kūlas dedzinātājiem, tāpēc atgādinām, ka sausās zāles dedzināšana ir aizliegta un sodāma rīcība.
Šogad pirmais kūlas dedzināšanas gadījums reģistrēts 11. martā Liepājā, bet Carnikavā līdz šim fiksēts viens kūlas degšanas gadījums, par ko sākta administratīva lietvedība.
 
Pēc statistikas datiem, vislielākais kūlas dedzināšanas skaits Carnikavas novadā reģistrēts 2014. gadā – 12 reizes. Jāatzīmē, ka pēc VUGD datiem šajā gadā visā Latvijā reģistrēts lielākais kūlas dedzināšanas skaits – 4187.
Pēdējo trīs gadu laikā Carnikavas novadā kūla dedzināta četras (2015. gads), septiņas (2016. gads) un trīs (2017. gads) reizes.

Aicinām iedzīvotājus būt atbildīgiem pret dabu, līdzcilvēkiem un sevi un nededzināt pērnā gada zāli. Savukārt, ja šāds gadījums tiek pamanīts, lūdzam nekavējoties informēt ugunsdzēsējus. Pamanot kūlas ugunsgrēku, jāzvana VUGD uz tālruņa numuru 112 un jānorāda precīza adrese vai pēc iespējas precīzāk jāapraksta vieta, kur izcēlies ugunsgrēks. Tāpat jānosauc savs vārds, uzvārds un telefona numurs, un jāatbild uz dispečera jautājumiem. Svarīgi par kūlas ugunsgrēku paziņot pēc iespējas ātrāk, pirms liesmas izplatījušās lielā platībā un apdraud tuvumā esošās ēkas. Paša spēkiem degošu sauso zāli var mēģināt apdzēst ar ūdeni, smiltīm vai izmantojot, piemēram, egļu zarus. Nav ieteicams mēģināt liesmas apdzēst tās mīdot ar kājām, jo apavu zole var neizturēt uguns radīto karstumu, kā arī var aizdegties drēbes. Dzēšot liesmas vai glābjoties no tām, jāstāv izdegušajā pusē, aptuveni 1 – 2 metru attālumā no liesmām, lai mazinātu apdraudējumu, ja liesmas pēkšņi mainītu virzienu.

Share on Facebook Tweet