Rakstos

Drukāt

Šodien Carnikavā laikmetīgās dejas izrāde "Viens un divi"

.

Izrade viens divi 80020. novembrī plkst. 19.00 Carnikavas tautas namā "Ozolaine" būs skatāma poētiskās dejas traģēdija "Viens un Divi", kuru veidojusi horeogrāfe Olga Žitluhina un dejas apvienības "Ārā" jaunie dejotāji.
Laikmetīgās dejas izrāde ar apakšvirsrakstu "Aspazijas un Raiņa mīlestības vēstules – profesors Gunārs Bībers – horeogrāfi" tapusi, izmantojot daudzveidīgu kultūrvēsturisko materiālu bāzi.
 
Pirmkārt, iedvesma smelta Raiņa un Aspazijas sarakstē. Latvijas literatūras dižgaru – šā gada jubilāru – sarakste ilgst 35 gadus (1894 – 1929) un to veido kopskaitā 2499 vēstules latviešu, krievu un vācu valodā. Saraksti par unikālu atzinusi UNESCO programma "Pasaules atmiņa", iekļaujot to Latvijas nacionālajā reģistrā.
 
Otrkārt, izrādes iedvesmas avots ir Gunārs Bībers – Latvijas Kultūras akadēmijas profesors, goda doktors un izcila personība, kas jau ilgu gadu garumā studentus un kolēģus pārsteidz ar savu erudīciju un stāstītāja talantu, tādēļ vairāku paaudžu literatūras, teātra un kultūras cilvēki viņu sauc par Skolotāju. Bībera padziļinātās intereses lokā ir drāmas teorija, literatūras vēsture, skatuves mākslas attīstība, arī deja. Profesora sabiedrotie ir izcilas tagadnes un pagātnes Latvijas personības, arī Aspazija un Rainis – viņu dzeja, dramaturģija un abu personību dziļums.
 
Izrādē citēta Olgas Žitluhinas Dejas kompānijas izrāde "Velosipēds" (2007), kurā tika izmantota Raiņa pirmā lugā „Pusideālists" un pētīta ideālisma tēma: „Apmierinātība – tā ir pilnīga nāve. Priekš kā ir dzīve? Lai atdotu sevi tās ideāliem." Šai tēmai ir būtiska nozīme horeogrāfes Olgas Žitluhinas daiļradē: no Raiņa ideālisma viņa nonākusi līdz Ibsena Branda ideālismam izrādē "Ārā" ("Spēlmaņu nakts 2014" balva "Gada sasniegums laikmetīgajā dejā"). Ar Raiņa un Aspazijas vēstulēm Olga Žitluhina atgriežas pie Raiņa ideālisma, apvienojot to ar savā mākslā būtisko mīlestības tēmu. Izrādē „Viens un Divi" tiek uzjundīti jautājumi par mīlestības eksplozīvo dabu, spēju vienlaikus satuvināt cilvēkus un radīt dziļu vientulību.
 
Radošā komanda
Horeogrāfija: Olga Žitluhina un horeogrāfi
Mūzika: Juris Kaukulis un Kaspars Tobis ("Dzelzs vilks")
Gaismu mākslinieks: Oskars Pauliņš
Apvienības "Ārā" dejotāji: Anna Novikova, Agate Bankava, Eva Kronberga, Jānis Putniņš, Ivars Broničs, Rūdolfs Gediņš
Dramaturgs: Jānis Siliņš
Līdzautori: dejas dramaturģe Inta Balode un dejotāji Ilze Zīriņa, Ramona Galkina, Dmitrijs Gaitjukevičs, Andris Kačanovskis, Valērijs Oļehno (izrādes "Velosipēds" (2007) veidotāji)
Izpildproducente: Baiba Ozoliņa
 
Ieeja bez maksas
Share on Facebook Tweet