Rakstos

Drukāt

FOTO: Mākslinieku iedvesma – Rainis un Aspazija

.

Izstade Lidzibas 1218. aprīlī tautas namā „Ozolaine" notika izstādes „Līdzības" atklāšana novada Mākslas dienu ietvaros. Izstādes nosaukums izvēlēts, vadoties pēc māksliniekiem dotā pavediena – sava darba radīšanai iedvesmu rast kādā Raiņa vai Aspazijas daiļdarbā, tādejādi atzīmējot mūsu tautas dižgaru – dzejnieku un sabiedrisko darbinieku – 150 gadu jubileju un godinot mūsu tautai atstāto kultūras mantojumu.
 
Izstādes tapšanā piedalījās kopumā 18 mūsu novada mākslinieki, un ar viņu darbiem tautas namā iespējams iepazīties vēl līdz šī gada 14. maijam. Lielākā daļa no tiem ir gleznojumi, taču apskatāmi arī tēlniecības, lietišķās mākslas un interjera dizaina darbi.
 
Mākslinieku sniegumu vērtēja žūrija, kuras sastāvā bija mākslinieks Juris Ģērmanis, mākslinieces un Carnikavas Mūzikas un mākslas skolas skolotājas – Gunta Brakovska un Vidaga Grīnberga –, kā arī novada domes Izglītības un kultūras nodaļas vadītāja Elita Terentjeva. Mākslas dienu ceļojošo balvu žūrija piešķīra tēlotājmākslas studijas „Triepiens" pārstāvei Marutai Briedei par gleznu „Saules bērns", un tās tapšanā autori iedvesmojis Raiņa dzejolis ar tādu pašu nosaukumu.
 
Izstādē iespējams aplūkot arī Mākslas dienu ceļojošās balvas autora Helmuta Āķa darbu „Latviešu zīmes", kuram iedvesmu mākslinieks smēlies Aspazijas dzejolī „Divas dzimšanas". Tāpat ir pārstāvētas arī abas Carnikavas mākslas studijas – tautas lietišķās mākslas studija „Auseklītis" radījusi lakatu kompozīciju par godu Raiņa dzejas krājumam „Tālas noskaņas zilā vakarā", savukārt tēlotājmākslas studija „Triepiens" piedāvā iepazīties ar Raiņa pieminekļa metu, ko veidojis mazpazīstams latviešu arhitekts J.R.Plāte pēc dzejnieka nāves 1929. gadā, taču šī skice ar Zelta zirga jātnieka simbolu saglabājusies vien arhitekta arhīvā.
 
Liels paldies studijas „Triepiens" vadītājai Ritai Adumānei un studijas dalībniecei Ārijai Cekulei, pateicoties kurām Mākslas dienu izstādes tradīcija Carnikavā tiek uzturēta dzīva un radoša!
 
Pasākuma fotogalerija ŠEIT.
 
A.Vorobeja
 
 
Share on Facebook Tweet