Rakstos

Drukāt

Šovasar pludmali kafejnīcām neiznomās – atjaunos dabas vērtības un izstrādās piekrastes izmantošanas vadlīnijas

.

Pludmale 450Saskaņā ar šī gada 28. aprīļa domes lēmumu šovasar Carnikavas novadā netiks organizēts konkurss par tiesībām iekārtot tirdzniecības vietas jūras piekrastē līdz tiks izstrādāts pludmales izmantošanas un apsaimniekošanas vadlīnijas.
 
Kā jau ziņots, šī gada 1. aprīlī Ministru kabinets pieņēma lēmumu Carnikavas novada pašvaldības valdījumā nodot publiskos ūdeņus, tai skaitā arī jūras piekrastes joslu, kas pašvaldībai dod likumīgu iespēju pludmali ne tikai sakārtot un labiekārtot, bet uzliek arī pienākumus. Viens no tiem ir nodrošināt jūras piekrastes joslas ilgtspējīgu apsaimniekošanu, pārvaldīšanu un saglabāšanu.
 
„Beidzot pludmale ir nodota pašvaldības valdījumā, un mēs nopietni attiecamies pret to, kas jūras piekrastē ir noticis līdz šim, tāpēc ir svarīgi rūpīgi izvērtēt, kā to izmantot nākotnē. Pludmali ir iecienījuši gan atpūtnieki, ģimenes ar bērniem, gan pludmales volejbola spēlētāji un citu sporta veidu cienītāji, tāpēc ir jānosaka zonas aktīvajai un pasīvajai atpūtai un jāveic attiecīgie labiekārtošanas darbi," saka Carnikavas novada domes priekšsēdētāja Daiga Jurēvica.
 
Vienlaikus Garciema apmeklētāju iecienītajā pludmalē ir jāveic kanāla tecējuma atjaunošana, kā arī sadarbībā ar ekspertiem jāuzsāk Garciema kāpas atjaunošana. Eksperti jau šobrīd ir norādījuši uz izstaigājumiem kāpā pie bijušajām pludmales kafejnīcām, kas ziemas periodā ir veidojušas ieplakas un arī tālāku krasta kāpu erozijas procesu.
 
Lai pludmali varētu izmantot rekreācijas un tūrisma jomas veicināšanai, sportam un aktīvajai atpūtai, dome šogad plāno kopā ar iedzīvotājiem izstrādāt jūras piekrastes apsaimniekošanas plānu novada attīstības programmas 2015. – 2021. gadam ietvaros. To paveicot, nākamgad būtu iespējams izsludināt konkursu par nomas tiesībām vasaras kafejnīcu izvietošanai pludmalē.
 
„Noteikti ir jānosaka vienoti kritēriji kafejnīcām pludmalē un to darbības principiem, kā arī kopā ar iedzīvotājiem jāizdiskutē, kurās teritorijās tās varētu izvietot. Ir skaidrs, ka viena daļa novadnieku savas dzīves vietas tuvumā nevēlas vasaras kafejnīcas, bet citi – tās atbalsta. Tāpēc pirms nomas tiesību izsludināšanas ir svarīgi atrisināt daudz un dažādus konceptuālus jautājumus," norāda D.Jurēvica.
 
Izstrādājot vadlīnijas, tiks ņemtas vērā tās vietas, kuras jau šobrīd iecienījušas dažādas interešu grupas. Piemēram, Lilastē arī nākotnē varētu noteikt atsevišķu zonu kaitbordistiem.
 
Atgādinām, ka Carnikavas novada pašvaldības valdījumā ir nodota ne tikai novada administratīvajā teritorijā esošā jūras piekrastes josla, bet arī Dzirnezers, Garezeri, Gaujas upe un zeme zem tiem. Ministru kabineta rīkojumā cita starpā norādīts, ka piekrastes joslu var iznomāt bez apbūves tiesībām tādiem mērķiem, kas saglabā publisku un brīvu piekļuvi, un kas nodrošina Aizsargjoslu likumā noteikto nosacījumu ievērošanu.
 
Share on Facebook Tweet