Rakstos

Drukāt

Pasaules Dabas fonds aicina uz Zemes stundu

.

Zemesstunda3 - CopyPasaules Dabas fonda aizsāktā Zemes stunda ir pasaulē lielākā vides aizsardzībai veltītā kustība, un šogad 28.martā plkst. 20.30 ikviens aicināts uz stundu simboliski izslēgt gaismu savās mājās, darbavietā.
 
Pirmo reizi Zemes stunda notika Sidnejā, Austrālijā 2007. gadā. Katru gadu Zemes stundas dalībnieku skaits pieaug, 2014. gadā Zemes stundā piedalījās jau 162 valstis un 7000 pilsētas. Latvijā 2014. gadā piedalījās 44 pašvaldības, tostarp visas lielākās Latvijas pilsētas – Rīga, Daugavpils, Liepāja, Valmiera, Jūrmala, Jelgava, Ventspils, Jēkabpils un Rēzekne. Zemes stundu Latvijā atbalstīja un visus iesaistīties aicināja Latvijas Ministru prezidente Laimdota Straujuma.
 
2015. gada Zemes stundas tēma ir klimata pārmaiņas. Par klimata pārmaiņām zinātnieki runā jau vairāk nekā 30 gadu. Iespējams, tās ir saistītas ar siltumnīcefekta gāzu (SEG) koncentrācijas pieaugumu. SEG gāzes rodas cilvēka darbības izraisīto emisiju rezultātā. 
 
Kā mēs varam novērot klimata pārmaiņas?
 
Klimata izmaiņu sekas ir novērojamas visā pasaulē – kūstoši ledāji, jūras līmeņa celšanās, spēcīgākas vētras un plūdi, mazāk sniega ziemeļos un lielāks sausums dienvidos. Eiropas Vides aģentūra porognozē, ka šīs pārmaiņas turpināsies un ekstrēmas laikapstākļu izpausmes, kas rada tādus riskus kā plūdi un sausums, kļūs biežākas un intensīvākas.
 
Ko tu vari darīt Zemes stundas laikā?
 
1) Lai arī kur tu būtu, 2015. gada 28. martā 20.30 uz stundu simboliski izslēdz gaismu savās mājās, darbavietā.
2) Organizē Zemes stundas pasākumu par vides tematiku. Iesaisti ģimeni, draugus, kolēģus. Kādu videi draudzīgu iniciatīvu kopīgi varat īstenot jau šodien!
3) Apmeklē citu rīkotos Zemes stundas pasākumus.
4) Katru stundu un katru dienu domā un rīkojies videi draudzīgi!
 
Ko tu vari darīt, lai kavētu klimata pārmaiņas?
 
Siltini māju un taupi enerģiju.
Brauc ar sabiedrisko transportu un riteni.
Ja pārvietojies ar auto, izvēlies ekonomisku mašīnu, kas patērē pēc iespējas mazāk degvielas.
Izvēlies ekoloģiski audzētu vietējo sezonas pātrtiku.
 
Informācija par publiskajiem Zemes stundas pasākumiem – www.zemesstunda.lv
 
Informāciju sagatavoja Arta Mellupe no Pasaules Dabas Fonda
 
Carnikavas pašvaldība lēmusi Zemes stundas laikā simboliski izslēgt ielu apgaismojumu Ojāra Vācieša ielā, aicinot padomāt par videi draudzīgāku rīcību ikdienā. 
 
Pašvaldības aģentūra "Carnikavas Komunālserviss", kuras pārziņā ir ielu apgaismojums novadā, informē, ka 2015. gada 28. martā no plkst. 20.30 līdz plkst. 21.30 tiks izslēgts ielu apgaismojums Ojāra Vācieša ielā. Patēriņa dati liecina, ka Carnikavas novadā 25% no patērētās elektroenerģijas tiek izlietoti ielu apgaismošanai.
 
Share on Facebook Tweet