Rakstos

Drukāt

LIAA biznesa inkubatoru atbalstam pieteikušies 854 jaunie uzņēmēji, uzņemšanas rezultāti būs zināmi maijā

.

RigaComm publicittes foto LIAA 870x581Šajā pavasarī 339 jaunie uzņēmēji pieteikušies Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) biznesa inkubatora inkubācijas programmai un 515 pirmsinkubācijas programmai. Uzņemšanas rezultāti inkubācijas un pirmsinkubācijas programmās būs zināmi 2021. gada maijā.

2020. gada rudenī tika saņemti 533 pieteikumi, bet 2020. gada pavasarī – 501 pieteikums. Šajā pavasarī LIAA inkubācijas programmā pieteikušies 339 jauni uzņēmēji un 515 biznesa ideju autori pirmsinkubācijas programmā, kas kopā veido 854 pieteikumus. Salīdzinot ar iepriekšējo pietiekšanos 2020. gada rudenī, kopējais pieteikumu skaits palielinājies par 65 %, kas apliecina, ka pandēmijas laikā interese par savas uzņēmējdarbības attīstību ir pieaugusi.

LIAA Biznesa inkubatoru departamenta direktore Laura Očagova pieteikumu skaitu komentē šādi: “Ar katru gadu redzam, ka LIAA biznesa inkubatora programmas kļūst populārākas un biznesa ideju autori un jaunie uzņēmēji piesakās, lai izmantotu LIAA biznesa inkubatora programmu sniegtās iespējas sava biznesa attīstīšanai. Šo programmu popularitāti un potenciālo dalībnieku interesi veicina inkubatoru dalībnieku rezultāti, par kuriem runā gan LIAA, gan pašu uzņēmumu sasniegumi pasaulē – spējot konkurēt globālā līmenī, tā arī sasniegtie eksporta apjomi. Pēdējos 3 gados biznesa inkubatoru dalībnieku eksporta apjomi sasnieguši vairāk nekā 125 milj. EUR.”

Arī šogad populārākie inkubatori inkubācijas programmai, ieskaitot diasporas iesniegumus, ir Radošo industriju (Rīga, 58 inkubācijas pieteikumi), Jūrmalas (39), Jelgavas (36), Siguldas (28), Valmieras (27) un Liepājas biznesa inkubatorā (28), bet salīdzinot ar citiem gadiem, vairāk pieteikumu saņēmis arī Ogres biznesa inkubators (33). Kopumā visvairāk pieteikumu – gan inkubācijas, gan pirmsinkubācijas, gan diasportu – saņēma Radošo industriju inkubators (164 pieteikumi), Jelgavas (88), Jūrmalas (89), Ogres (86), Liepājas (66) un Valmieras biznesa inkubators (66).

Siguldas biznesa inkubatorā tika attīstīta arī ideja par šodien ļoti zināmo augļu biezeni “Rūdolfs” (SIA “Lat Eko Food”). 2019. gadā SIA “Lat Eko Food” bija ceturtais lielākais eksportētājs starp visiem biznesa inkubatora dalībniekiem. Uzņēmuma izveidotāja Evija Martinsone uzsver: “Dalība biznesa inkubatora programmā dot straujāku izaugsmi. Iespēja saņemt Eiropas Savienības finansējumu ļauj atsperties, kas pašu spēkiem būtu daudz grūtāk. Tā ir iespēja, kas jāizmanto visiem jaunajiem uzņēmumiem - jo, kad uzņēmums kļūst lielāks – šādu atbalstu nav tik lielas iespēja saņemt. Neslinkojiet, neatlieciet, ne vienmēr būs šādas iespējas.”

Lotte Tisenkopfa-Iltnere, uzņēmuma “MADARA Cosmetics” līdzīpašniece un dibinātāja, izveidoja savu uzņēmumu 23 gadu vecumā. Šodien kosmētikas zīmols “MÁDARA” ir viens no slavenākajiem mūsdienu Latvijas zīmoliem un ir pieprasīts gan šeit, gan ārzemēs. Uzņēmēja saka: “Uzsākot biznesu, jaunam uzņēmējam atbalsts ir ļoti nepieciešams. Arī es, veidojot savu uzņēmumu “MADARA Cosmetics”, aktīvi meklēju un izmantoju – inkubatora programmu, mentoringa un dažādu apmācību atbalsta iespējas. Tas ir apsveicami, ka no valsts puses jaunajiem uzņēmējiem ir šādas strukturētās atbalsta programmas, kurās tie iegūst dažādas zināšanas, saņem pieredzējušu nozares uzņēmēju padomus un var piesaistīt finanses, kas sevišķi svarīgi ir pašā uzņēmējdarbības sākumā, kad lielākoties ir ideja, bet nav līdzekļu, kurus ieguldīt. Savukārt no jauno uzņēmēju puses ir jāuzteic uzdrīkstēšanās – uzsākt savu biznesu. Vēlu jaunajiem programmu dalībniekiem drošiem soļiem iet uz priekšu, uztvert ikdienas notikumus kā dzīvi, jo biznesā, tāpat kā dzīvē, ir dažādas dienas un nav vienas receptes veiksmei. Tāpat novēlu izbaudīt, kā idejas pārtop jaudīgā darbā un nes labumu ne tikai sev, bet arī apkārtējiem.”

 

 

Share on Facebook Tweet