Rakstos

Drukāt

Ādažu poligonā notiks Latvijas un Igaunijas NATO kaujas grupu mācības

.

armija unsplashNo 19. līdz 23. oktobrim Ādažu poligonā norisināsies militārās mācības “Furious Axe”, kurās piedalīsies Igaunijā un Latvijā izvietotās NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas.
 
Otrdien, 20. oktobrī militārās mācības “Furious Axe” apmeklēs Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons, Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš, NATO spēku integrācijas vienības Latvijā komandieris pulkvedis Jānis Gailis, Lielbritānijas vēstnieks Latvijā Kīts Šenons un Lielbritānijas Aizsardzības atašejs majors Stīvens Heizs.
 
Mācību laikā trenēs NATO kaujas grupu Igaunijā un Igaunijas bruņoto spēku sadarbību un savietojamību. Savukārt Kanādas vadītā NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupa Latvijā izspēlēs pretinieka lomu, tā radot īstenībai pietuvinātu scenāriju un pārbaudot daudznacionālo spēku savietojamību.
 
Kopā mācībās piedalīsies vairāk nekā 1000 karavīru. Mācībās tiks izmantoti tanki un artilērija, tajās piedalīsies kājnieki un kaujas inženieri.
 
NATO paplašinātās klātbūtnes Igaunijā kodolu šobrīd veido Lielbritānijas bruņoto spēku kājnieku bataljons un ar šīm mācībām noslēgsies Lielbritānijas, Igaunijas un Dānijas bruņoto spēku vienību savstarpējā integrācija, lai varētu nodrošināt kolektīvo aizsardzību.
 
Ārvalstu karavīru ierašanās Latvijas teritorijā tiek nodrošināta, ņemot vērā Covid-19 izplatības ierobežošanai noteiktās prasības. Pirms mācībām ir notikusi rūpīga plānošana kopā ar Latvijas un Igaunijas atbildīgajām institūcijām, lai ievērotu ar Covid-19 saistītos ierobežojumus.
 
2016. gadā NATO samitā Varšavā NATO valstu un valdību vadītāji apstiprināja vienošanos par daudznacionālo bataljona līmeņa kaujas grupu izvietošanu Igaunijā, Latvijā, Lietuvā un Polijā.
 
NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu izveides un izvietošanas mērķis ir veicināt NATO īstenoto atturēšanu un stiprināt alianses aizsardzību, demonstrējot alianses solidaritāti un apņēmību aizstāvēt aliansi pret jebkāda veida agresijas izpausmēm.

AM Militāri publisko attiecību departamenta
Preses nodaļas vecākā referente
Majore Mairita Senkevicina
Tālrunis: 67335067
E-pasts:
 
Attēlam ir ilustratīva nozīme, Unsplash
Share on Facebook Tweet