Rakstos

Drukāt

FOTO, VIDEO: Ar krāšņu svētku programmu nosvinēti XVI Nēģu svētki

.

Negusvetki Elita bus 11Sestdien, 26. augustā, divu dažādu sajūtu ostās pietauvojās XVI Nēģu svētki, ar devīzi "Svinam kopā" apmeklētājiem piedāvājot baudīt gastronomiskus, sportiskus, muzikālus un izklaidējošus notikumus.
 
Svētki jau no agra rīta iesākās ar tirdziņu un sporta turnīriem. "Svētku ostā" parkā jau kopš rīta 400 litru lielā katlā sāka vārīt slaveno nēģu zupa. Tradicionālajā nēģu kulinārijas meistarklasē "Karaliskais nēģis" restorāna "36Line" šefpavārs Lauris Aleksejevs gatavoja nēģu salātus. Šefpavāra gatavotos ēdienus varēja arī degustēt, un interese par jaunām nēģu pagatavošanas receptēm bija liela. Līdzās tradicionālajām nēģu ātrēšanas sacensībām šogad pirmo reizi notika arī nēģu suši ātrēšanas sacensības, kas apmeklētājos izraisīja atsaucību.
 
Uz centrālās skatuves "Svētku ostā" uzstājās pašmāju mākslinieki un viesi: vidējās paaudzes deju kolektīvs "Arnika" un senioru deju kolektīvs "Tacis", viesos atbraukušais deju kolektīvs "Rotaļa", pašmāju bērnu popgrupa "Jūras zaķi", jauniešu popgrupa "Nando". Savukārt svētku gājienā toni uzdeva pūtēju orķestris "Talsi" ar pavadošo deju grupu, un tajā pulcējās mūsu pašvaldības iestāžu un amatiermākslas kolektīvi, domes darbinieki un citi.
 
Pēc svētku uzrunas novada domes priekšsēdētāja Daiga Jurēvica kā pirmos nēģu zupu aicināja baudīt zvejniekus, jo tā tapusi, pirmām kārtām pateicoties viņu turpinātajai nēģu zvejas tradīcijai. Visi nēģu zupas baudītāji bija aicināti ziedot divus eiro Carnikavas baznīcas atjaunošanai. Paldies ziedotājiem!
 
Pēc svētku atklāšanas parkā apmeklētājus priecēja Patrisha un Miks Galvanovskis, brāļi Auzāni un "Slavenais Jersikas orķestris", Laimis Rācenājs un "Neaizmirstulītes", Intars Busulis un "Abonementa orķestris". Svētku balli spēlēja grupa "MC Orķestris" un Kristaps Rūķītis un DJ Kozy.
 
Savukārt "Miera ostā" pie Gaujas varēja atvilkt elpu no svētku burziņa. Bērnu un vecāku atzinību guva daudzveidīgās vides un radošās darbnīcas ģimenēm ar bērniem, auduma nēģīšu meistardarbnīca bija viena no bērnu iecienītākajām. Apmeklētājus priecēja Liepājas ceļojošais cirks "Beztemata" ar izrādi "Alise Brīnumzemē", kā arī cirka radošās darbnīcas. Apmeklētāji iesaistījās zvangošanas un salsas nodarbībās. Gaujmalā muzicēja trio Beāte Zviedre, Marika Šaripo, Toms Lipskis, pašmāju daudzsološā jauniešu mūzikas grupa "Summer Knight Band", Alise Joste, grupa "Franco Franco", Elza Rozentāle ar koncertprogrammu "Bur mani" un kolektīvs "Raxtu raxti".
 
Gaujmalas un piejūras atmosfēru varēja baudīt, izbraucot ar vikingu un zvejnieku laivām līdz Gaujas ietekai jūrā. "Miera ostā" varēja vērot arī laivu parādi, un sagaidīt Nēģu karali, kurš no jūras tika atvests Vikingu laivā.
 
Arī šogad norisinājās tradicionālie Nēģu svētku sporta turnīri - spraigas cīņas tika aizvadītas strītbola, pludmales volejbola un futbola laukumos, kā arī pie zolītes galda. Ar "Nēģu kausa 2017" rezultātiem varat iepazīties ŠEIT.
 
Jāpiebilst, ka svētku laikā tautas namā "Ozolaine" ikvienam bija iespēja, sagaidot Latvijas simtgadi, iesaistītais Carnikavas novada Baltā galdauta aušanā, ieaužot savu balto pavedienu. Savukārt apmeklējot interaktīvo izstādi "Vēstures gars", varēja uzzināt visu par un ap laivām Carnikavas novadā, uzzināt stāstu par leģendāro katamarānu "Kaupo", vērot "Pilsētas burāšanas skolas" prezentāciju un apskatīt īstu Optimist tipa jahtu.
 
Vakara kulmināciju varēja baudīt divu dažādu sajūtu pasaulēs – Intars Busulis un "Abonementa orķestris" "Svētku ostā" un "Raxtu raxti" "Miera ostā", kas noslēdzās ar uguņošanu Gaujmalā un dejām ar DJ Kozy līdz rītam. Paldies visiem, kas palīdzēja radīt un piedzīvot svētkus! Tiekamies XVII Nēģu svētkos 2018.gada 25.augustā!
D. Zandfelde
Share on Facebook Tweet