Rakstos

Drukāt

Bērni pārgājienos iepazīst novada dabas daudzveidību

.

Pargajieni labots 600No 27. – 30. jūlijam ik dienu vairāk nekā 30 bērni un jaunieši dabas gida pavadībā devās pārgājienos, lai, kājām izstaigājot, iepazītu Carnikavas novada dabas daudzveidību atbilstoši novadam raksturīgajiem apvidiem – mežam, purvam, upei, jūrai, ezeriem – un noskaidrotu, kas, kur un kāpēc aug un kas tajos dzīvo.
 
Pirmā pārgājienu diena tika veltīta kokiem piejūras mežā, ceļojošajām kāpām, jūras piekrastei, pazīmju atpazīšanai starp sālsūdens un saldūdens gliemežvākiem utt. Otrajā dienā devāmies uz Nagaiņu mežu, kur atkal satikām ceļojošās kāpas, pamanījām mežacūku rakumus, paviesojāmies pie lapsu alām (jāatzīst, mājās tās kādu laiku nebija bijušas), iepazinām dažādas savvaļas ogas, bridām cauri smilgu laukam, kur smilgas līdz ausīm u.c.
 
Trešajā dienā pēc dabas pazīmēm meklējām redzamās un neredzamās upes, savukārt ceturtajā dienā devāmies uz skaistajiem Garezeriem un ap tiem esošajiem purviem. Četras dienas ceļojot pa Carnikavas novadu, iepazinām tūkstošiem gadu senas pagātnes šodien atrodamās dabas daudzveidības liecības.
 
Pārgājienu dienu laikā kopumā tika nostaigāti ap 20 km, atrastas dažādas dabas piemiņas veltes (izkaltis jūras dzīvnieciņš, čūskas āda, meža strazda olas čaumala u.c.), kā arī uzdoti ap 100 jautājumiem un tikpat saņemtas atbildes.
 
Piektdien, noslēguma dienā, atpūtinājām kājas, nekur negājām, pārrunājām uzzināto pārgājienu laikā, iepazināmies ar jaunajiem Cēlājiem un carnikaviešu dzīvi gadsimtu atpakaļ, kā arī baudījām zupu no lielā saimes katla. Mīļš paldies Ilzei un Maijai no Novadpētniecības centra, kā arī kafejnīcas „Tīne" saimniecēm par garšīgo zupu!
 
Tomēr vislielāko paldies es vēlos veltīt visiem pārgājienu dalībniekiem. Paldies, ka bijāt tik modri, uzmanīgi, izturīgi un katras dienas pārgājiena noslēgumā, lai arī varbūt mazliet saguruši, bet tomēr acīmredzami priecīgi finišējāt maršrutā! Paldies, ka dāvājāt man tik brīnišķīgu piedzīvojumu! Paldies, ka nenobijāties no laikapstākļu prognozēm, jo, lai gan dažu rītu draudīgi, laikapstākļi mūs tomēr nepievīla, drīzāk pat ļoti lutināja. Paldies mammām un tētiem, kas pieteica savas atvases šiem pārgājieniem, kā arī īpašs paldies tiem vecākiem, kas devās līdzi dabā kopā ar saviem bērniem!
 
Pārgājieni tika organizēti Carnikavas novada domes finansiāli atbalstītā projekta „Vides izglītības projekts Carnikavas novadā" ietvaros. Vides izglītības projekts turpināsies līdz oktobrim, kad Carnikavas novada izglītības iestādēm tiks dāvināti tā gaitā izstrādātie mācību atbalsta materiāli praktiskām nodarbībām dabā.
 
Noslēgumā vēlos novēlēt, lai mums katrreiz izdotos iet dabā ar "neparastām acīm". Dabā ir viss, kam tur jābūt, vienīgi cilvēkam, šķiet, acis kļuvušas pārāk "parastas", lai dabas daudzveidīgos smalkumus saskatītu un sajustu. Tādēļ es novēlu, lai mums katram būtu "neparastas" acis!
 
Šis ir viens no projektiem, ko Carnikavas novada dome atbalstīja 2015. gada konkursā "Sabiedrība ar dvēseli".
Ar pārgājienu foto var iepazīties: ŠEIT
 
Dzivo zali logo
 
A.Deniņa
Share on Facebook Tweet