Grāmatas "Mēs esam carnikavieši" autoram Uldim Siliņam - 90

.

Silina gramatas atversana 10Šā gada 26. janvārī 90 gadu jubileju atzīmēja pazīstamais trimdas latviešu dramaturgs, aktieris, humorists rakstnieks, publicists un novadnieks Uldis Siliņš. Arī Carnikavas novada dome sveic talantīgo novadnieku viņa nozīmīgajā dzīves gadskārtā!
 
U. Siliņš savā dzīvē piedzīvojis karu un varas maiņu gan Carnikavā, gan Eiropā; savulaik devies bēgļu gaitās pāri visai Eiropai, līdz pārcēlās uz dzīvi Austrālijā, kur 1950. gadā pievienojās Sidnejas latviešu teātrim. Šajā teātrī līdz 1990. gadam U. Siliņš mācījās pie profesionāliem aktieriem, ieguva dramatisko izglītību, darbojās kā aktieris un, ja bija tāda nepieciešamība – arī kā režisors. Arī žurnālista un rakstnieka karjera aizsākās Austrālijā, kur latviešu teātra festivālos divas reizes apbalvots kā labākais aktieris.

Carnikavas novada iedzīvotāji un novada vēstures interesenti U. Siliņa kungu pazīst kā vairākkārtīgi pārpublicētās grāmatas “Mēs esam carnikavieši” autoru.

U. Siliņš sarakstījis vairāk nekā 10 grāmatas un tieši pateicoties viņa ieguldītajam darbam grāmatā “Mēs esam carnikavieši. Pastaiga pa novada vēsturi 1211-1944” mūsu novadnieki un Latvijas vēstures interesenti 2002. gadā uzzināja daudz jauna un līdz tam laikam neizpētīta par Carnikavas vēsturi.

"Esmu grāmatā aprakstījis gan jautrus, gan skumjus notikumus un reizē mēģinājis iezīmēt arī vēsturisko fonu, lai tie būtu labāk saprotami. Neesmu mēģinājis lasītājam izpatikt, mans mērķis ir pavisam cits. Tik daudz ķeta krusti guļ zemē Carnikavas kapsētā prom no apbedījumu vietām, rūsas klāti, ar tikko salasāmiem uzrakstiem, aizmirsti un nevienam nevajadzīgi. Tikpat aizmirsti guļ daudzi jo daudzi krāšņi mūži, par kuriem retais tik kaut ko zina. Lai šī grāmata viņiem būtu nolauzto un aiznesto krustu vietā," tā par grāmatu saka pats autors.

Carnikavas Novadpētniecības centra darbinieki autora grāmatas mēdz dēvēt par mācību grāmatām un pat par “Carnikavas ābeci”. Grāmata “Mēs esam carnikavieši” centrā stāv uz galda un tiek nemitīgi šķirstīta.

Kopš neatkarības atgūšanas U. Siliņš kļuvis par biežu viesi draugu – esošo un bijušo carnikaviešu – mājās. Tieši šī senā draudzība un viesošanās novadā, rakstot darbus par Carnikavu, ļāva balstīties gan uz arhīvu materiāliem, gan vairāku paziņu, draugu un radu atmiņām. Pēc vairākiem tālumā pavadītajiem gadiem U. Siliņš atgriezies uz dzīvi Latvijā un savas dienas pavada galvaspilsētā, netālu no savas mīļās dzimtās vietas Carnikavas.

U. Siliņš saņēmis arī vairākas godalgas un atzinības, tostarp 2004. un 2018. gadā Carnikavas novada pašvaldības Atzinības rakstu par Carnikavas vēstures, dzīves un sadzīves iemūžināšanu grāmatā “Mēs esam carnikavieši”. U. Siliņš saņēmis arī Triju zvaigžņu ordeni par nopelniem Latvijas valsts labā.

Aicinām visus, kuri vēl nav izlasījusi U. Siliņa grāmatas par Carnikavas vēsturi, izlasīt tās, godinot mūsu novadnieka mūža darbu un novērtējot humora izjūtu un neatkārtojamo rakstības stilu.

Visu novadnieku vārdā vēlam U. Siliņam neiztrūkstošo optimismu, stipru veselību un daudz baltu dieniņu.
Share on Facebook Tweet