Carnikava - viens no galamērķiem jaunajā tūrisma maršrutā kampaņā "Atrastā Latvija"

.

AtrastaLatvija plaksne 4863Carnikava ir viens no galamērķiem jaunajā Kultūras ministrijas uzsāktajā kampaņā "Atrastā Latvija" - Līvu ceļs, kas pie mums vijas no Svētku laukuma pa promenādi līdz tiltiņam pār Vecgauju un līdz Carnikavas Novadpētniecības centram, ir viens no septiņiem jaunajiem kultūras un dabas mantojuma ceļiem šīs kampaņas ietvaros.
 
Latvijas reģionos no jauna izveidoti un atjaunoti teju 60 kultūras un dabas mantojuma objekti – muižas, pilis, baznīcas, katedrāles, muzeji, dabas takas, dārzi, estrādes, torņi, tilti, promenādes, pludmales un citi objekti. Jaunās kampaņas ietvaros iedzīvotājiem būs pieejama mājaslapa www.atrastalatvija.lv, kurā būs iespējams uzzināt vairāk par atjaunotajiem un jaunuzceltajiem kultūras un dabas mantojuma objektiem, tajos veiktajiem ieguldījumiem, gūt praktisku informāciju par objektu apmeklējumu un piedalīties Latvijas atrašanas spēlē.
 
“Paveiktais ir nozīmīgs ne tikai šodienas skatījumā, tas ļaus saglabāt un nodot unikālās Latvijas dabas un kultūras mantojuma vērtības arī nākamajām paaudzēm. Vēlos pateikties visiem iesaistītajiem par paveikto darbu, bet Latvijas iedzīvotājus aicinu aut kājas un doties ceļā! Lai arī esmu daudz ceļojis pa Latviju, tomēr ikreiz sastopos ar jauniem un negaidītiem atradumiem – esmu pārliecināts, ka līdzīgi jutīsies ikviens Latvijas iedzīvotājs, kurš apmeklēs atjaunotos un jaunuzceltos objektus”, saka kultūras ministrs Nauris Puntulis.
 
Atjaunošanas un būvniecības darbi īstenoti kopš 2018. gada divās kārtās, atjaunojot un izbūvējot 60 kultūras un dabas mantojuma objektus 40 Latvijas pašvaldībās, kā arī veidojot un attīstot tajos jaunus kultūras un tūrisma pakalpojumus. Atsevišķos objektos darbi vēl turpinās, un tie tiks pilnībā pabeigti 2022. gada nogalē. No kopumā ieguldītajiem 67 965 274,81 eiro, 34 913 795,12 eiro ir Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzekļi, bet 33 051 479,69 eiro ir valsts un pašvaldību ieguldījumi.
 
Finansējumam varēja pieteikties pašvaldības no visas Latvijas, izņemot Rīgu, piesaistot projektu partnerus. Dalībnieku izvēle notika, izvērtējot ieceru starptautisko un nacionālo nozīmību, kā arī sasaisti ar pašvaldību attīstības stratēģijām. Atjaunoto un no jauna izveidoto objektu vidū ir muižas, pilis, baznīcas, katedrāles, muzeji, dabas takas, dārzi, estrādes, torņi, tilti, promenādes, pludmales un citi objekti.
 
Visi objekti sarindoti septiņos kultūras un dabas mantojuma ceļos, tūrisma maršrutos, kas caur pagātni palīdzot ceļotājam ieraudzīt Latvijas šodienu. Pirmie, novērtējot Latvijas tūrisma jaunieguvumus, šos septiņus ceļus iepazina Latvijas ceļotāji un blogeri. Uz Latgales pusi vedošos Daugavas un Māras ceļus iepazina Kristaps Kiziks (www.dodiesdaba.lv), Gaismas ceļu Vidzemē izpētīja Alīna un Jēkabs Andrušaiti (www.sapnumedniece.lv), Baltijas ceļam pa pēdām devās Zane Eniņa (www.mugursoma.lv), caur Zemgali uz Kurzemi vedošo Jēkaba ceļu apmeklēja Dina Preisa (www.dinapreisa.wordpress.com), Kurzemē esošo Brīvības ceļu apguva Zaiga un Edgars Runči (www.zaigar.lv), bet gar jūras piekrasti vedošo garo Līvu ceļu izstaigāja Solveiga Kaļva (www.solveigaspiedzivojumi.lv).
 
Par iespēju apmeklēt un iepazīt objektus Latvijas iedzīvotājiem vēstīs mājas lapa “atrastalatvija.lv”, septiņu TV raidījumu cikls “Atrastā Latvija”, video interneta vidē, ka arī citi informatīvie materiāli. Informācija par kampaņu tiks izplatīta arī caur Latvijas tūrisma informācijas centriem un citām organizācijām.

Lai motivētu Latvijas iedzīvotājus aktīvāk apmeklēt objektus, visi tiks aicināti piedalīties spēlē, kurā, atzīmējot savu apmeklējumu, novērtējot objektu, kā arī atbildot uz jautājumiem par to, būs iespēja tikt pie balvām.
 
Kultūras ministrija aicina būt atbildīgiem un, apmeklējot objektus, ievērot valstī spēkā esošos epidemioloģiskās drošības pasākumus. Šobrīd visus objektus iespējams aplūkot no ārpuses, iekštelpu apmeklējums būs atkarīgs no epidemioloģiskās situācijas valstī, par ko iedzīvotāji tiks informēti.

Kultūras ministrija

ES 2020 ERAF

Share on Facebook Tweet