Rakstos

Drukāt

Carnikavā atklāta unikāla rokdarbu izstāde – 120 tautu meitas miniatūrā

.

Lelles1430. jūlijā Carnikavas tautas namā „Ozolaine" atklāta unikāla izstāde „No trimdas Latvijā – Austras Lindes 120 tautu meitas miniatūrā". Izstādi veido 120 lelles ar latviešu tautas tērpiem, kurus darinājusi trimdā ASV dzīvojusī latviete Austra Linde, un šī vēsturiskā kolekcija ir radusies pagājušā gadsimta astoņdesmitajos un deviņdesmitajos gados, bet 1995. gadā tā tika pārvesta uz Latviju.
 
„Mana mamma rokdarbus apguva pašmācības ceļā no grāmatām. Viņas pirmais pašdarinātais tautastērps bija veidots no krāsota vilnas armijas deķa. To viegli varēja pārtaisīt par Rucavas svārkiem, vienkārši nokrāsojot zilā krāsā," izstādes atklāšanā teica Austras Lindes meita Astra Pavlovska.
 
A.Linde bija vidzemniece, kas dzimusi netālu no Alūksnes 1918. gadā reizē ar Latviju. „Mamma bija jaunākā no trim māsām, un Ziemeļvidzemē, kur bija senas, izteiktas rokdarbu tradīcijas, meitām tradicionāli bija jāgatavo pūrs – jāauž segas un dvieļi, jātamborē. To visu mamma iemācījās gan no savas mammas, gan no māsām," stāsta A.Pavlovska.
 
Austra Linde rokdarbus turpināja arī atrodoties bēgļu nometnē Vācijā, un vēlāk, dzīvojot ASV, bija aktīva sabiedrības locekle – rokdarbus mācīja citiem un piedalījās arī dziesmu svētku rīkošanā. „Mamma nekad sev neļāva slinkot, viņas rokas vienmēr bija nodarbinātas. Pat tad, kad viņa vakarā pārnāca mājās no darba Klīvlendas fabrikā, viņa ķērās pie rokdarbiem," stāsta Astras kundze.
 
Savulaik lelles vairākkārt ir bijušas izstādītas Amerikā, par tām atzinīgi izteikusies ASV Muzeju institūta direktore Loisa Šeparde, un Latvijas valsts prezidenta vizītes laikā Baltajā namā 1995. gadā Hilarijai Klintonei tika uzdāvināta viena no miniatūrajām tautu meitām – Lielvārdes lelle.
 
Lelles2
 
Latvijā A.Lindes tautisko leļļu izstāde plašākai publikai ir bijusi pieejama tikai vienu reizi – 1998. gadā tās bija izliktas apskatei Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā.
 
Līdz 10. augustam visiem interesentiem ir lieliska iespēja rokdarbnieces Austras Lindes rūpīgo mūža darbu visā krāšņumā apskatīt Carnikavas tautas namā „Ozolaine" (Jūras ielā 1a).
 
S.Baltruka
 
Share on Facebook Tweet