Starptautiskā konferencē Carnikavā spriež par kultūras tūrisma ceļu attīstību Latvijā

.

CulturalRing seminars 2596
13. decembrī Carnikavas tautas namā “Ozolaine” norisinājās konference, kurā tika aktualizēta Kultūras ceļu loma kultūras politikā un iespējām, ko kultūras ceļi var sniegt tūrisma veicināšanai, kā arī dabas un kultūras mantojuma aizsardzībai.

Konferences atklāšanā viesus uzrunāja novada domes priekšsēdētāja Daiga Mieriņa, uzsverot Carnikavas novadā šogad iedzīvotāju un viesu vērtējumam nodotos objektus - koka taku Garciemā uz jūru, jauno Carnikavas promenādi, Svētku laukuma labiekārtošanu un attīstību par vēsturisku piemiņas vietu, kā arī dalījās nākotnes nodomos.

29 gadu laikā ir izveidots 31 Eiropas Padomes kultūras maršruti, uzsverot Eiropas identitātes nozīmi. Maršrutu izveidošanas mērķis ir veicināt dabas un kultūras mantojuma aizsardzību un attīstību.

Konferencē ar savu pieredzi dalījās Eiropas Padomes Kultūras maršrutu institūta pārstāvis, Lietuvas Kultūras Ministrijas maršrutu eksperts Alfredas Jomantas. Lietuva jau kopš 2012. gada ir dalībvalsts Eiropas Padomes Kultūras maršrutu institūta Paplašinātajā vienošanās par kultūras maršrutiem, tādējādi sniedzot iespēju iekļauties gan jau esošajos kultūras maršrutos, gan attīstīt jaunus.

Viens no aktīvākajiem kultūras maršrutiem ir “Vikingu ceļš”, kas ir sertificēts Eiropas kultūras maršruts kopš 1993. gada, un kopš 2018. gada šajā maršrutā iekļauta arī Grobiņa. “Vikingu ceļa” maršruta koordinatore Ea Stevs Matzon no Dānijas konferences dalībniekus iepazīstināja ar maršruta attīstību un iespējām.

Latviju konferencē pārstāvēja Baiba Mūrniece no Nacionālā Kultūras mantojuma pārvaldes Kultūras mantojuma politikas daļas, VARAM Telpiskās Plānošanas departamenta vecākā eksperte Dace Granta, LIAA Tūrisma departamenta vadītāja Inese Šīrava, Eiropas Kutūras Tūrisma tīkla prezidents un Vidzemes Tūrisma asociācijas Valdes priekšsēdētājs Raitis Sijāts.

Konferences arī tika prezentēta Kultūras ceļu sadaļa Vidzemes tūrisma attīstības stratēģijā un rīcības plānā, kas izstrādāts projekta „Cult-RInG” (“Kultūras maršruti kā ieguldījums izaugsmei un nodarbinātībai”) ietvaros. Rīcības plānā tiks akcentēts Kultūras maršrutu nozīmība un izvērtēts ieguvums, vadoties pēc citu valstu pieredzes un vietējiem resursiem.

Lugo Cultural Ring

Share on Facebook Tweet