Rakstos

Drukāt

Arhitekti plenērā rada idejisku pamatu Carnikavas baznīcas celtniecībai

.

Pleners Baznica 4128No 17. līdz 20. augustam norisinājās Ādažu evaņģēliski luteriskās draudzes organizēts arhitektu plenērs, lai pēc ugunsnelaimē zaudētās vēsturiskās Carnikavas koka baznīcas Siguļos rastu idejas jaunas garīgās izaugsmes vietas izveidei Carnikavā.

Jauno baznīcu plānots celt novada centrā pie tā sauktās Laivu mājas, kas atrodas Carnikavā Stacijas ielā 21, blakus dzelzceļam un gājēju un velosipēdistu tiltam pār Gauju. Laivu māja pēc traģiskās ugunsnelaimes 2017. gada 10. decembrī ir izveidojusies par Ādažu luterāņu draudzes Carnikavā mājvietu.

Plenēra mērķis bija izpētīt Carnikavas arhitektonisko tēlu, jaunās baznīcas vietu un tās darbībai nepieciešamās telpas. Plenēra rezultāti tiks ņemti par pamatu nākamajam solim – jaunās baznīcas ēkas metu konkursa nolikumam un uzdevumiem ēkas projektēšanai.

Plenērā piedalījās gan arhitektūras studenti no Rigas Tehniskās Universitātes (RTU) Arhitektūras fakultātes, gan pieredzējuši arhitekti, kā arī draudzes pārstāvji un speciālisti no Carnikavas novada domes. Notika informatīvas lekcijas, ekskursijas, iepazīšanās ar draudzi un novadu – tā vēsturi, nākotnes vīzijām un plāniem.

Plenēra dalībnieki darbojās četrās grupās. Pirmā grupa radīja idejas un ieteikumus saistībā ar nodegušās baznīcas vietu: veidot brīvdabas baznīcu kā piemiņas vietu, sakopjot apkārtni, izvietojot dažus solus uz palikušajiem pamatiem un altāra daļā izvietot no apdegušajiem kokmateriāliem veidoto krustu. Vēl viena iedeja – izgatavot un izvietot šajā vietā stikla informācijas skatu ekrānus, attēlojot veco baznīcas ēku dažādos laika posmos, padarot vietu par apskates objektu novadā.

Otrā grupa veica jaunās baznīcas vietas izpēti: dažādus skatu virzienus, iespējamo novietojumu zemesgabalā, ņemot vērā saules ceļu, valdošo vēju virzienu, un izveidoja interaktīvu karti, kā arī ar jauno tehnoloģiju palīdzību veica teritorijas skenēšanu ar dronu un izveidoja iespējamo jaunās baznīcas 3D apjoma skici.

Trešā grupa pētīja un apzināja baznīcas projekta kontekstu, iepazīstot Carnikavas novada identitāti un apbūvi, vēsturi, draudzi un tās aktivitātes, un sapņus, novada attīstības virzienus, plānus un nākotnes vajadzības. Šis pētījums sniegs arhitektiem iedvesmu un sajūtas par vidi, kurā jaunā baznīca jāprojektē. Tika apzināti divi pamatvirzieni – daba un cilvēks, kas nosaka gan iespējamo celtniecības materiālu izvēli, gan baznīcas apjomu un telpas dažādām aktivitātēm. Carnikavas jaunā baznīca atradīsies daudzu ceļu krustpunktā – blakus un garām vijas autoceļš, dzelzceļš, ūdens ceļi, Jūrtaka un svētceļnieku mērotais Svētā Jēkaba ceļš, kā arī dažādi veloceļi un pastaigu takas. Tas viss atklāj draudzes un baznīcas aktivitāšu iespējas.

Ceturtā grupa pētīja “pieprasījumu” – kādas ir plānotās draudzes aktivitātes un vīzijas un novada vēlmes šai garīgās kultūras telpai, tai skaitā paredzot dažādas telpas, materiālus un citus nosacījumus baznīcas projektēšanai. Grupa izstrādāja mērķi un dokumentu darba uzdevumu projektēšanai.

“Sākot šo plenēru, topošajiem arhitektūras profesionāļiem tika doti divi lieli pamatnosacījumi veicamajam darbam: “Dievnama būvniecības pasūtītājs ir Dievs” un “Baznīca tā nav tikai ēka. Tie ir cilvēki, tās ir attiecības, tā ir vieta, kur satiekas laicīgais ar mūžīgo.” Jāatzīst, ka tieši attiecības, to apzināšana un apzināta veidošana patiešām arī kļuva par šo dienu vadmotīvu. Pateicoties jauno arhitektu ieinteresētībai un profesionālajai pieejai arī mēs, Ādažu draudzes piederīgie, bijām mudināti precīzi un nepārprotami formulēt savas vēlmes, idejas, redzējumu. Mēs kopīgi meklējām pareizāko risinājumu dievnamam, kuram ir jākļūst par Carnikavas novada vietzīmi un simbolu,” uzsvēra Ādažu draudzes mācītājs Jānis Kopštāls.

Arhitektu plenēru organizēja Ādažu evaņģēliski luteriskā draudze sadarbībā ar RTU Arhitektūras fakultāti un Carnikavas novada domi. Ādažu evaņģēliski luteriskā draudze darbojas gan Ādažu novadā Baltezera baznīcā, gan Carnikavas novadā “Laivu mājā”, jo vēsturiski abu novadu draudzes ir apvienojušās vienā.

 

M. Romanova-Jēkabsone
Share on Facebook Tweet