Drukāt

Jaunieši bezdarbnieki aicināti pieteikties bezmaksas studijām 90 profesijās

.

nva logo1Jau šoruden profesionālās izglītības iestādes visā Latvijā piedāvās jauniešiem vecumā no 17 līdz 29 gadiem (ieskaitot) bez maksas apgūt gandrīz 90 profesijas.
 
Pašreiz notiek jauniešu uzņemšana, un studijām aicināti pieteikties arī Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) reģistrētie bezdarbnieki vai darba meklētāji, kuri gadu pirms uzņemšanas nav saņēmuši stipendiju kādā citā Eiropas Sociālā fonda (ESF) projektā.
 
Mācības ilgs vienu vai pusotru gadu un jauniešiem bezdarbniekiem, atkarībā no sekmēm pieejama arī stipendija, turklāt atsevišķu programmu apguve paredz iespēju iegūt profesijai nepieciešamo sertifikātu vai apliecību. Mācību laikā jaunieši var saņemt stipendiju no 70 līdz 115 eiro (stipendijas lielums atkarīgs no sekmēm). Savukārt kvalifikācijas prakses laikā tiek apmaksāti ceļa izdevumi uz kvalifikācijas prakses vietu, izdevumi par naktsmītni, civiltiesiskā apdrošināšana un obligātās veselības pārbaudes izdevumi, ja to paredz izvēlētās profesijas specifika.
 
Šādu iespēju piedāvā Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA) sadarbībā ar vairāk nekā 40 profesionālās izglītības iestādēm visā Latvijā, kas iesaistījušās ESF projektā un 32 Latvijas pilsētās gatavas uzņemt vairāk nekā 3 300 audzēkņu. Programmu un profesiju klāsts ir ievērojams, jauniešiem piedāvājot gan sen zināmas un populāras programmas, gan maz izplatītas un pavisam jaunas. Visa informācija par programmām pieejama ŠEIT.
 
Jaunieši varēs apgūt, piemēram, lokmetinātāja, tērpu stila speciālista, apdares darbu strādnieka, vizuālās reklāmas noformētāja, kuģa pavāra, multimediju dizaina speciālista, elektromontiera, meža mašīnu operatora, zobārsta asistenta, ēku siltinātāja, interjera dizaina speciālista, bārmeņa, datorsistēmu tehniķa un citas profesijas.
 
Daži apliecību un sertifikātu piemēri:
- mazumtirdzniecības veikala pārdevējiem, mazumtirdzniecības komercdarbiniekiem, viesmīļiem, bārmeņiem u.c. projekts nodrošina sertifikātu par darbu ar kases aparātu;
- automehāniķi un autoelektriķi varēs iegūt B kategorijas autovadītāja apliecību;
meža nozares speciālistiem, lauksaimniecības un dārzkopības speciālistiem būs iespējams iegūt traktortehnikas vadītāja apliecību;
- viesnīcu servisa speciālisti varēs iegūt AMADEUS sertifikātu, kas ļauj darboties minētajā sistēmā, rezervējot aviopakalpojumus, viesnīcas, automašīnu nomu utt.;
- lauksaimniecības, dārzkopības, augkopības un augļkopības speciālistiem nepieciešama augu aizsardzības apliecība, kas dod tiesības strādāt ar ķimikālijām, dažādiem mēslojumiem, herbicīdiem un veikt miglošanu.
 
Lai audzēkņu zināšanu līmenis pēc iespējams ilgāka pārtraukuma atbilstu programmas apguves prasībām, jauniešiem būs iespēja arī papildināt zināšanas eksaktajos mācību priekšmetos.
 
Lai bez maksas apgūtu arodu, jaunietim jābūt vecumā no 17 līdz 29 gadiem, ar vidusskolas vai pamatskolas izglītību. Programmā var pieteikties arī tie profesionālo izglītības iestāžu audzēkņi, kuri kvalifikāciju ieguvuši ne agrāk kā gadu pirms mācību uzsākšanas projekta ietvaros.
 
Informāciju sagatavoja:
Nodarbinātības valsts aģentūra
Share on Facebook Tweet