Rakstos

Drukāt

No šodienas, 12.maija, mazināti pulcēšanās ierobežojumi; palielinās personīgā atbildība

.

IMG 4564 800Jau vēstīts, ka no šodienas, 12. maija, stājas spēkā samazinātie ierobežojumi izglītības, sporta, dažādu pasākumu organizēšanas un pulcēšanās, transporta un tūrisma jomās, vienlaikus saglabājot obligātos priekšnoteikumus šo ierobežojumu mazināšanai – distancēšanās, epidemioloģisko drošības pasākumu ievērošana ikdienā visās jomās arī turpmāk.

Veselības ministrija uzsver, ka līdz ar ierobežojumu mazināšanu, palielinās cilvēka personīgā atbildība, jo šobrīd vīrusa izplatība ir mazinājusies, bet pandēmija vēl nav beigusies. Tāpēc ļoti būtiski ir ievērot ikdienas piesardzības pasākumus arī tiekoties ar radiem vai draugiem, kā arī citās situācijās.

Tas nozīmē, ka jebkurā situācijā pēc iespējas ir jāievēro 2 metru distance, kas ir svarīgi, lai samazinātu risku inficēties. Ja ir iespēja, šobrīd joprojām labāk ir palikt mājās. Savukārt, ja cilvēks ir saslimis, piemēram, klepo, palikt mājās ir viņa obligāts pienākums. Tāpat nedrīkst aizmirst par klepošanas un šķaudīšanas etiķeti – mute jāpiesedz ar elkoņa iekšpusi, kā arī regulāri ir jāmazgā rokas vai, ja tas nav iespējams, jāizmanto dezinfekcijas līdzeklis.

Gan epidemiologi, gan infektologi norāda, ka vīrusa izplatība joprojām notiek sabiedrībā, turklāt COVID-19 visbiežāk izplatās ģimenes locekļu, kolēģu un draugu vidū. Tāpēc pirms pasākuma vai tikšanās ar citiem sev jāpajautā – jā, tagad drīkst, bet vai man tas ir vajadzīgs? Jāapzinās, ka katrs pasākums vai tikšanās ir risks saslimt. Cilvēkam, kurš ir inficējies vēl var nebūt saslimšanas simptomu, bet ballītes laikā netīšām var aplipināt citus. Pēc tam gan pašam, gan citiem būs jāievēro stingrs režīms mājās kā COVID-19 pacientiem vai kontaktpersonām. Jāatceras, ka smagākas slimības sekas var būt gados vecākiem cilvēkiem un personām ar hroniskām slimībām, tāpēc īpaši būtiski ir viņus pasargāt, ko var izdarīt, izvairoties no tuva kontakta.

Veselības ministrija sadarbībā ar citām nozarēm papildinās un aktualizēs rekomendācijas, kas jāievēro, piemēram, publiskos pasākumos vai organizējot sporta nodarbības, taču pamats ir nemainīgs arī pie jaunajiem nosacījumiem.
Share on Facebook Tweet