Rakstos

Drukāt

Ieviests jauns Zemesgrāmatas e-pakalpojums

.

DSC 6805Tieslietu ministrija sadarbībā ar Tiesu administrāciju izstrādājusi elektronisko pakalpojumu, kas nodrošina, ka nekustamā īpašuma īpašnieks uz e-pasta adresi saņem paziņojumu par zemesgrāmatu nodaļā iesniegtu nostiprinājuma lūgumu.
Ja nekustamā īpašuma īpašnieks pieteicies minētā e-pakalpojuma saņemšanai, viņš uz iepriekš paziņoto elektroniskā pasta adresi saņems informācija par to, kas un kādu nostiprinājuma lūgumu ir iesniedzis. E-pakalpojumam var pieteikties klātienē uzrakstot iesniegumu vai elektroniski piereģistrēt savu e-pasta adresi portāla zemesgramata.lv.

Jaunais elektroniskais pakalpojums ir būtisks krāpniecības novēršanai, gadījumos, kad Zemesgrāmatā tiek iesniegti viltoti nostiprinājuma lūgumi. Jaunizveidotais pakalpojums nodrošinās, ka esošais īpašnieks, ja vien būs piereģistrējis savu e-pasta adresi, saņems ziņu par iesniegto nostiprinājuma lūgumu nekavējoties. Saņemot informāciju par sava īpašuma viltotu nostiprinājuma lūguma iesniegšanu, likumīgais īpašnieks varēs nekavējoties informēt Zemesgrāmatu, kā arī iespējami ātri vērsties kompetentajās izmeklēšanas iestādēs, lai novērstu turpmākas prettiesiskās darbības.

Elektroniskais pakalpojums pieejams arī gadījumos, ja nekustamā īpašuma īpašniekam nav e-pasta adreses, bet ir kāds īpašniekam uzticams cilvēks, kuram ir e-pasts, jo nekustamā īpašuma īpašnieks klātienē – rakstot iesniegumu jebkurā zemesgrāmatu nodaļā vai Tiesu administrācijā Antonijas ielā 6, Rīgā var norādīt jebkuru e-pasta adresi uz kuru turpmāk tiks nosūtīta informācija par katru iesniegtu nostiprinājuma lūgumu uz īpašumā esošu nekustamo īpašumu, tiklīdz konkrētais nostiprinājuma lūgums tiks iesniegts Zemesgrāmatā.

Lai pieteiktu elektronisko pakalpojumu, portālā zemesgramata.lv jāautorizējas ar banku autorizācijas līdzekļiem, e-parakstu vai eID karti sadaļā “Mani dati”, apakšsadaļā “Pieteikt manu īpašuma uzraudzību”, izvēlnē – “Paziņojumi par iesniegtajiem nostiprinājuma lūgumiem”.

Bezmaksas elektroniskais pakalpojums izveidots pēc Latvijas Pašvaldību savienības ierosinājuma.

Sanita Šķiltere, Latvijas Pašvaldību savienība

Share on Facebook Tweet