Rakstos

Drukāt

Kur vērsties, ja svētku laikā nepieciešama medicīniskā palīdzība?

.

arstsTuvojoties Jaungada brīvdienām, Nacionālais veselības dienesta atgādina par medicīniskās palīdzības saņemšanas iespējām iedzīvotājiem. Medicīniskus padomus vienkāršu saslimšanu gadījumos visu diennakti varēs saņemt, zvanot uz valsts organizēto Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001.
 
Pa šo tālruni pieredzējuši mediķi sniedz medicīniskus ieteikumus iedzīvotājiem, kuriem ir nepieciešams ģimenes ārsta padoms, bet sūdzības par veselības stāvokli ir parādījušās ārpus ģimenes ārsta darba laika. Brīvdienās un svētku dienās tālruņa mediķi būs pieejami visu diennakti, darba dienās tas darbojas no plkst. 17.00 līdz 8.00.
 
Ar tālruņa speciālistiem iedzīvotāji ir aicināti sazināties arī gadījumos, kad ir šaubas, vai palīdzība nepieciešama steidzamā kārtā vai arī veselības problēmas var risināt plānveida kārtībā, pēc svētkiem dodoties pie ģimenes ārsta.
 
Rīgā un citās lielākajās Latvijas pilsētās valsts apmaksātu medicīnisko palīdzību varēs saņemt pie dežūrārstiem, kas sniedz medicīniskas konsultācijas ģimenes ārsta kompetences ietvaros. Par vizīti pie dežūrārsta jāveic pacienta iemaksa 1,42 eiro apmērā. Pacienta iemaksas nav jāveic no pacienta iemaksām atbrīvotajām iedzīvotāju grupām (piemēram, bērni līdz 18 gadiem, grūtnieces, 1. grupas invalīdi, trūcīgās personas, politiski represētās personas u.c.)
 
Traumas vai pēkšņas saslimšanas gadījumā medicīnisko palīdzību sniedz steidzamās medicīniskās palīdzības punktos. Savukārt neatliekamos gadījumos, kad apdraudēta veselība, palīdzību sniedz slimnīcu uzņemšanas nodaļas.
 
Ja tiek plānots patstāvīgi doties uz slimnīcas uzņemšanas nodaļu, pirms došanās ieteicams ar slimnīcu sazināties, lai noskaidrotu palīdzības saņemšanas iespējas atbilstoši pacienta veselības stāvoklim. Piemēram, ir slimnīcu uzņemšanas nodaļas, kurās var vērsties, ja ir aizdomas par kaula lūzumu, savukārt citās var vērsties, ja gūti ķermeņa apdegumi. Jāņem vērā, ka slimnīcu uzņemšanas nodaļās netiek sniegta valsts apmaksāta medicīniskā palīdzība gadījumos, kas nav neatliekami un kuros bijusi nepieciešama plānveida pakalpojuma saņemšana.
 
Dežūrārstu darba grafiks svētku brīvdienās un informācija par citām medicīniskās palīdzības saņemšanas iespējām ir pieejama Nacionālā veselības dienesta mājaslapas sadaļā "Veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanas iespējas".
 
 
Informāciju sagatavoja:
Agnese Jasenoviča
Nacionālā veselības dienesta
Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece
Tālr.: 67043787
Share on Facebook Tweet