Rakstos

Drukāt

VUGD: lai svecītes svētku dekoros neapdraud drošību

.

Adventa vainags 800Ziemassvētku gaidīšanas laika un arī pašu svētku neatņemama sastāvdaļa ir svecīšu dedzināšana – svētku noskaņas radīšanai tās mirdz gan Adventa vainagos, gan eglītēs un svētku dekoros. Taču, lai patīkamā atmosfēra svecīšu gaismā nestu tikai prieku, nevis postu, jāievēro vairāki drošības noteikumi.
 
Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) atgādina, ka Adventa vainagiem jābūt ne tikai krāšņiem, bet arī drošiem. Jāraugās, lai sveču turētāji, kas iestrādāti vainagā, būtu stabili un droši, un lai sveču liesmas nenonāk saskarē ar vainaga rotājumiem. Nekad neatstājiet degošas sveces bez uzraudzības! Dodoties prom vai pirms gulēt iešanas pārbaudiet, vai tās ir nodzēstas. Savukārt, sveces aizdedzot, pārliecinieties:
- vai tās atrodas uz stabilas un nedegošas virsmas,
- vai tās ir drošā attālumā no degtspējīgiem priekšmetiem, aizkariem, mēbelēm,
- vai sveces atrodas bērniem un mājdzīvniekiem nepieejamā vietā,
- vai sveču tuvumā nav citi siltuma avoti – televizors, radiatori, iekurta krāsns vai kamīns.
 
Nededziniet dekoratīvās želejveida sveces ar dažādiem rotājumiem, to lietošanas instrukcijā norādīts, ka tās nav paredzētas dedzināšanai!
 
VUGD statistika liecina, ka 2015. gadā sveču, Adventa vainagu un eglīšu dēļ izcēlies 31 ugunsgrēks un cietuši desmit cilvēki, savukārt šogad jau izcēlušies 15 šādi ugunsgrēki, kuros cietuši pieci cilvēki.
 
Ziemasvētku eglīte ir tik skaista, ka nereti no tās ir grūti šķirties. Atcerieties – jo ilgāk eglīte vai Adventa vainags atrodas mājoklī, jo sausāki un degtspējīgāki tie kļūst. Lai vairotu mājokļa drošību, uzstādiet dūmu detektoru, kurš ļaus savlaicīgi konstatēt draudošu ugunsnelaimi. Lai visiem mierīgs, saticīgs un drošs Adventa, Ziemasvētku un Jaunā gada sagaidīšanas laiks!
 
Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests
Share on Facebook Tweet