Rakstos

Drukāt

EUROSTAT uzdevumā pētīs zemes lietošanas un zemes apauguma veidu Carnikavas novadā

.

Eimuri gravis 600No šī gada maija līdz oktobrim SIA "Vides eksperti" veiks zemes apauguma un lietošanas situācijas, kā arī to izmaiņu izpēti Latvijas teritorijā, arī Carnikavas novadā. Apsekojums tiek veikts Eiropas Komisijas statistikas biroja EUROSTAT uzdevumā.
 
Apsekojumu realizēs visās Baltijas valstīs, un Latvijā apsekojumā iekļauti 4498 ģeogrāfiskie punkti. Tie var atrasties jebkuros zemes apauguma veidos – lauksaimniecības zemē, zālājos, meža zemēs, apbūvētās teritorijās, transporta tīklos utt. Apsekotāji noteiks zemes apauguma un lietošanas veidu, redzamu meliorācijas sistēmu esamību un ainavas struktūrelementus.
 
Apsekotāji darbosies saskaņā ar precīzām instrukcijām, lai aprakstītu un nofotografētu izvēlēto punktu, kā arī lai aprakstītu situāciju 250 m garā līnijā no punkta uz austrumiem. Vienā no katriem desmit punktiem tiks paņemts 500 g smags augsnes virskārtas paraugs. Paraugs tiks analizēts laboratorijā un izmantots ar vides faktoru novērtēšanu saistītiem mērķiem, piemēram, Eiropas augšņu karšu atjaunināšanai, augsnes modeļu validācijai un organisko vielu satura noteikšanai augsnē, kas ir būtisks klimatu ietekmējošs faktors.
 
Apkopotā informācija tiks izmantota tikai Eiropas mēroga statistikai, un tā neatspoguļos nekādus personiskas dabas datus vai datus par zemes īpašumiem.
 
LUCAS 2015 apsekojuma dati netiks izmantoti lauksaimniecības subsīdiju kontrolei, šādam mērķim tie nav piemēroti.
 
Ivars Pavasars, SIA Vides eksperti
Share on Facebook Tweet