Rakstos

Drukāt

Izveidots informatīvs buklets 72 stundu izdzīvošanai apdraudējuma gadījumos

.

72 stundasAizsardzības ministrija sadarbībā ar citiem valsts operatīvajiem dienestiem radījusi informatīvu bukletu "Kā rīkoties krīzes gadījumā", kurā apkopota svarīgākā informācija kā rīkoties krīzes situācijā vismaz pirmās trīs diennaktis līdz atbildīgie dienesti būs spējīgi atjaunot kritiskos pakalpojumus un sniegt nepieciešamo palīdzību.

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks norāda, ka buklets ir nozīmīga daļa no Visaptverošas valsts aizsardzības sistēmas, ko Aizsardzības ministrija sāka ieviest  pagājušajā gadā. Tās mērķis – nodrošināt visas sabiedrības iesaisti krīzes plānošanā un pārvarēšanā. Ministrs uzsver – reaģējot uz mūsdienu drošības izaicinājumiem, līdzīgi informatīvie materiāli sagatavoti arī citās Eiropas valstīs, nodrošinot to pieejamību katrā mājsaimniecībā. Ministrs norāda, ka sagatavotā informatīvā materiāla galvenais uzdevums ir sniegt pamatzināšanas par to, kā iespējams uzlabot savu gatavību krīzei.

Buklets ir izveidots elektroniskajā formātā, lai ātrāk varētu sasniegt ikvienu mājsaimniecību, daloties ar informāciju, kas var būt noderīga ikvienai ģimenei jau tagad.

Buklets ir sagatavots trīs valodās – latviešu, angļu un krievu.

Bukletā norādīts, ka nepieciešams izrunāt un vienoties ar tuviniekiem par rīcības plānu, sagatavot pārtikas, ūdens un pirmās nepieciešamības preču krājumus vismaz trīs līdz septiņām dienām, kā arī salikt ārkārtas gadījumu somu (tās saturs aprakstīts bukletā), tāpat būtu jāpieraksta blociņā vai jāiegaumē tuvinieku, kaimiņu, draugu un citu katram individuāli svarīgu personu mobilo tālruņu numuri.

Bukletā ieteikts krīzes situācijā saglabāt mieru, pildīt atbildīgo dienestu rīkojumus, palīdzēt tuviniekiem, noskaidrot, vai kaimiņiem un cilvēkiem blakus nav nepieciešama palīdzība.

Tāpat iedzīvotāji aicināti iesaistīties kā brīvprātīgajiem un sniegt atbalstu, piemēram, ar savām zināšanām un prasmēm, materiāli tehniskiem līdzekļiem un resursiem, psiholoģisko atbalstu cietušajiem, atbalstu ģimenēm, kuru locekļi iesaistīti apdraudējuma pārvarēšanā, vai citādi palīdzēt.

Turklāt, ja iespējams, iedzīvotāji krīzes situācijā tiek aicināti turpināt darbu, it īpaši tad, ja darbs ir iestādē vai uzņēmumā, kas nodrošina sabiedrību ar kritiskiem pakalpojumiem: elektrība, sakari, ārstniecība u.tml.

Ar aizsardzības ministra vēstules tekstu Latvijas iedzīvotājiem iespējams iepazīties trīs valodās - latviešu, angļu un krievu.

 

 

Share on Facebook Tweet