Piektdien tautas namā aicinām uz galdautu izstādi un sarunu par tradīcijas garu

.

Tradicijas gars FB 800Latvijas valsts simtgadei veltītā izstāžu cikla "Latvijas gars" ietvaros Carnikavas tautas namā "Ozolaine" 2. jūnijā plkst. 18.00 atklās galdautu izstādi "Tradīcijas gars" un norisināsies saruna par tradīciju kopā ar kultūras mantojuma glabātājiem.
 
Galdautu izstādē "Tradīcijas gars" piedalās Carnikavas novada studija "Auseklītis", kā arī vairākas tautas lietišķās mākslas studijas no Latvijas novadiem, individuālie mākslinieki un seno galdautu – relikviju glabātāji. Izstādē meklēsim kopsakarības dažādās kultūras, amata prasmju un dzimtu tradīciju saknēs.
 
Galda kultūras tradīcija simboliski atklājas galdauta lietojumā. Galdauts ierasto un ikdienišķo spēj pārvērst svētkos, tas spēj ar savu cēlumu vienot saimes un radīt neaizmirstamus mirkļus arī ikdienas maltītei. Izstādes fokusā ir galdauts kā simbols tradīcijai, galdauts kā stāsts, mīts, leģenda vai notikums, galdauts kā atmiņas, sapņi un ieceres, galdauts kā nemateriālu vērtību paudējs un arī tradīcijas pārmantotājs.
 
Izstādes atklāšanas pasākumā plkst. 19.00 sāksies saruna ar Latvijas Nacionālā kultūras centra direktori Signi Pujāti, Turaidas muzejrezervāta direktori Annu Jurkāni un Rucavas tradīciju kopēju Sandru Aigari. Diskutēsim par tradīciju, materiālo un nemateriālo kultūras mantojumu šobrīd Latvijā, par vērtībām, kas jāsaglabā un veidiem, kā tas izdarāms. Dalīsimies viedokļiem par nepieciešamību uzturēt tradīciju dzīvu, kā arī iezīmēt iepriekšējās un nākamās simtgades galvenās kultūras vērtības, to vietu šodien un nākotnē.
 
Pasākuma "Tradīcijas gars" laikā dalībnieki arī varēs ieaust savu balto pavedienu un laba vēlējumu Carnikavas novada Baltajā galdautā, kuru cikla "Latvijas matērija" ietvaros iesāka aust 2016. gada novembrī. Tā tapšanā iesaistās gan novada iedzīvotāji, gan viesi.
 
Gaidām visus!
 
Jau ziņots, ka kopš 2016. gada janvāra Carnikavā, gatavojoties Latvijas valsts simtgadei, Carnikavas tautas namā "Ozolaine" tiek īstenots trīs gadu izstāžu cikls: Latvijas matērija (2016), Latvijas gars (2017) un Latvijas sapņi (2018). Triju gadu laikā novadniekiem un mūsu viesiem bijusi un vēl būs iespēja iepazīt un pieskarties Latvijā radītām materiālām un nemateriālām vērtībām, kā arī kopīgi iezīmēt nākotnes vīzijas un sapņus.
 
2017. gads novada kultūras dzīvē veltīts Latvijas kultūras vērtību iepazīšanai. Cikls "Latvijas gars" iesākās ar sarunu "Dzīva spēle" par būtisko teātrī un kino, turpinājās ar sarunu "Skaņrades gars" par svarīgo mūzikā, savukārt ar sarunu par mākslu tika atklātas ikgadējās Mākslas dienas novadā. Ar izstāžu cikla "Latvijas gars" visiem sarunu lokiem var iepazīties mājaslapā www.kultura.carnikava.lv/video
 
A. Saprovska
Share on Facebook Tweet