Neidentificējamiem klaiņojošiem suņiem implantēs mikročipu

.

Ingvilda AumeistareTurpmāk visiem Carnikavas novadā noķertajiem klaiņojošajiem suņiem, kuri noķeršanas brīdī nebūs identificējami pēc žetona vai mikročipa, zemādā tiks implantēts mikročips, informē Carnikavas novada dzīvnieku ķērāju dienesta – biedrības „TUTTI Palīdzība Dzīvniekiem” vadītāja Ingvilda Aumeistere. 
 
Suņa saimniekam pirms suņa saņemšanas būs jāapmaksā rēķins par šo procedūru, kā arī citi izdevumi, kas saistīti ar suņa ķeršanu, transportēšanu, uzturēšanu. Par suņa čipēšanu tiks informēta Carnikavas pašvaldības policija, kā arī suns tiks reģistrēts Carnikavas novada Mājas (istabas) dzīvnieku reģistrā.
 
„Ja mēs atrodam čipētu suni, varam piecu minūšu laikā sameklēt saimnieku, sazināties ar viņu un dzīvnieku atdot,” I.Aumeistere uzsver čipēšanas priekšrocības. Mikročips atšķirībā no žetona vai adrešu kapsulas nevar pazust.” Savukārt suni, kurš nav identificējams, saimnieks var atgūt tikai ar pašvaldības policijas starpniecību, kas sastādīs administratīvo protokolu un noteiks soda naudu,” norāda I.Aumeistere.
 
Pašlaik mikročipēšana ir katra mājdzīvnieku turētāja brīva izvēle, bet no 2016. gada spēkā stāsies jauni Ministru kabineta noteikumi par Mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas kārtību, kas paredzēs visu suņu apzīmēšanu ar mikroshēmu un reģistrāciju.
 
Saimniekus, kuru mājdzīvnieki (suņi, kaķi, mājas seski) ir apzīmēti (identificējami ar žetonu, mikročipu vai adrešu kapsulu), aicinām iesniegt informāciju par savu dzīvnieku veterinārajā klīnikā – zooveikalā „Tutti Zoo” (Carnikavā, Atpūtas ielā 1), ierodoties personīgi ar dzīvnieku vai tā dokumentiem, kuros norādīts identifikācijas numurs, vai arī zvanot pa tālr. 25637079 vai 29365315. Saimniekus, kuru mājdzīvnieki nav identificējami, aicinām savus dzīvniekus apzīmēt, pierakstoties uz šo pakalpojumu klīnikā „Tutti Zoo” (pēc iepriekšēja pieraksta) pa tālr. 25637079 vai 29365315 no šī gada 1.februāra.
„Mikročips ļauj noklīdušo mīluli ātrāk un veiksmīgāk nogādāt atpakaļ saimniekam, tomēr tas nepasargā dzīvnieku no pazušanas, tādēļ esiet atbildīgi un pieskatiet savus mīluļus,” atgādina I. Aumestere.

Biedrība ir izveidojusi elektronisku Carnikavas novada mājdzīvnieku reģistru, kurā tiek reģistrēti novadā mītošie mājdzīvnieki, to identifikācijas numuri un saimnieku dati.

I. Aumeistere atgādina, ka saskaņā ar MK noteikumiem „Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai” kaķis, kas ir vecāks par sešiem mēnešiem, var brīvi uzturēties ārpus sava īpašnieka teritorijas, ja ir sterilizēts. Šo noteikumu ievērošana palīdzēs novērst kaķu nekontrolētu vairošanos.

Share on Facebook Tweet