Valsts prezidents vizītē Carnikavas novadā iepazīst novada attīstību, uzņēmējus un jauno paaudzi

.

Vejona vizite 7456Valsts prezidents Raimonds Vējonis un Ivetas Vējones kundze piektdien, 5. aprīlī, ieradās reģionālajā darba vizītē Carnikavas novadā, lai iepazītos ar novada aktualitātēm, tiktos ar deputātiem, vietējiem uzņēmējiem, pedagogiem un novadnieku jaunāko paaudzi.

Vizīti ievadīja Valsts prezidenta tikšanās ar Carnikavas novada domes priekšsēdētāju Daigu Mieriņu un domes deputātiem. Zīmīgi, ka Valsts prezidents viesojās brīdī, kad Carnikava kā patstāvīga teritoriālā vienība aprīļa sākumā svin pastāvēšanas 27. gadadienu, bet aktuālākais ar deputātiem apspriežamais jautājums bija drīzumā gaidāmā administratīvi teritoriālo reforma valstī, kas var nest pārmaiņas.
 
“Carnikavas novads teritorijas ziņā ir teju mazākais Latvijā, bet vienlaikus arī viens no blīvāk apdzīvotajiem Latvijas novadiem ar augstiem attīstības rādītājiem un potenciālu,” prezentācijā iepazīstinot prezidentu ar Carnikavas novadu, vēstīja D. Mieriņa.
 
Carnikavas pamatskolā Valsts prezidents tikās ar 1.-9. klašu skolēniem un pedagogiem. Izglītošanās Carnikavā aizsākta gandrīz pirms 800 gadiem, kuru laikā skola atradusies dažādās vēsturiskās novada vietās. Skolas direktore Aija Patkovska izklāstīja par plānotajām pārmaiņām ceļā uz jaunu, modernu daudzfunkcionālu izglītības iestādi, pateicās prezidentam par apciemojumu un novēlēja veiksmi darbos un izteica gandarījumu par paveikto.
 
Uzrunā skolēniem Valsts prezidents aicināja skolēnus: “Esiet zinoši, mērķtiecīgi un kļūstiet par personībām. Izmantojiet laiku skolā, lai sevi pilnveidotu”. Raimonds Vējonis skolas direktorei pasniedza dāvanu – grāmatas – un pateicās skolotājiem par ikdienas darbu jaunās paaudzes audzināšanā.
 
Skolēni veltīja viesim vairākus priekšnesumus un izmantoja iespēju iztaujāt Valsts prezidentu. Galvenokārt viņus interesēja dažādi aspekti, kas saistīti ar Valsts prezidenta pienākumu veikšanu, kā arī viedoklis par dažādām norisēm saistībā ar skolu. Raimonds Vējonis atzina, ka atbalsta valsts aizsardzības mācības iekļaušanu mācību programmās un uzsvēra, ka šīs zināšanas un pieredze būs noderīga situācijās, kad vajadzēs pieņemt ātrus un pareizus lēmumus.
 
Pirms tikšanās ar skolas pedagogiem, Valsts prezidents paviesojās arī 1.c klasē, kur skolēni pastāstīja par savām mīļākajām grāmatām. Savukārt kopā ar skolas pedagogiem Valsts prezidents pārrunāja virzību uz kompetencēs balstītu izglītību skolās, kā arī citas ar mācību procesu saistītas aktualitātes.
 
Tikšanās reizē ar uzņēmējiem, kas norisinājās Carnikavas Novadpētniecības centrā, piedalījās pazīstamākie novada uzņēmēji. “Vincent Polyline” vadītājs un īpašnieks Andris Plociņš informēja Valsts prezidentu par valdības vadītājam nosūtīto vēstuli, kuras kopiju pasniedza, norādot uz vēstulē paustajām iebildēm par reversā pievienotās vērtības nodokļa atcelšanu celtniecības precēm.
 
Valsts prezidenta kundze Iveta Vējone paralēli Valsts prezidenta vizītes programmai rīta pusē apmeklēja novada pirmsskolas izglītības iestādi “Riekstiņš” un iepazinās arī ar mācību procesu pirmsskolā “Kompetenču pieeja mācību saturā”. Ivetu Vējones kundzi ar priekšnesumiem iepriecināja pirmsskolas izglītības iestādes “Riekstiņš” bērni. Uzrunājot klātesošos, Iveta Vējones kundze vērsa uzmanību uz to, cik liela nozīme ir pedagogu darbam, kas audzina jauno paaudzi un sagatavo to nākamajam posmam – skolas gaitām. Pēc priekšnesumiem Valsts prezidenta kundze paviesojās teju visās bērnudārza grupiņās, kur iepazinās ar pedagogu darbu un sasveicinājās ar bērniem, apvaicājoties par viņu ikdienas gaitām un pārbaudot apgūtās zināšanas.

Pēc bērnudārza apmeklējuma Iveta Vējones kundze devās uz Sociālo dienestu, lai tiktos ar Carnikavas senioru biedrības “Senči”, Kalngales senioru biedrības “Paeglis” un Carnikavas Invalīdu biedrības pārstāvjiem un sociālā dienesta darbiniekiem un apskatītu senioru veidoto rokdarbu izstādi. Neformālā sarunā Valsts prezidenta kundze uzklausīja senioru stāstījumu par sadzīvi biedrībās, atbalsta pasākumiem un ekskursijām, kā arī uzklausīja senioru interesējošos jautājumus. Tāpat Sociālā dienesta vadītāja Daiga Landsmane Ivetai Vējones kundzei izrādīja dienesta telpas un iepazīstināja ar bērnu pieskatīšanas istabu, skolas vecuma bērnu telpām un aprūpes centra “Pīlādzis” pakalpojumiem.

Abās vizītēs Ivetu Vējones kundzi pavadīja novada domes priekšsēdētājas vietniece Genovefa Kozlovska.
 
Rīta cēliena tikšanos noslēgumā Valsts prezidents un Iveta Vējones kundze aplūkoja Novadpētniecības centra ekspozīciju.
 
Vizītes otrā daļa pēcpusdienā tika veltīta, lai iepazītos ar novada uzņēmējiem. Nēģu cepēji, ģimenes uzņēmuma “Zibs” pārstāvji sagaidīja Valsts prezidentu un Ivetu Vējones kundzi pie savas ceptuves un kūpinātavas. Uzņēmuma īpašnieks Māris Miglāns pastāstīja par savu uzņēmējdarbību – līdztekus nēģu produkcijas ražošanai uzņēmums gatavo kūpināto zivju produkciju, tādējādi nodrošinot uzņēmuma darbību visu cauru gadu. Ģimenes jaunākā paaudze, mazdēli Gustavs un Jānis, cēla galdā cienastu – uz oglēm ceptos nēģus, un D. Mieriņa viesus pamācīja, kā pareizi jāēd uz oglēm gatavotie nēģi: “tos vēl karstus ņem pirkstos un ēd, sākot no astes”. Miglānu ģimene Valsts prezidentu iepazīstināja arī ar savu kopīgo vaļasprieku, petanka spēli, kurā viņi atzīstami startē starptautiskā līmenī.
 
Darba vizītes noslēgumā Valsts prezidents kopā ar Ivetu Vējones kundzi devās uz zemnieku saimniecības “Ekvi” staļļiem Eimuros, kur tikās ar staļļu īpašnieci – veterinārārsti un zirgu sporta profesionāli Marinu Žagatu. Saimniecībā “Ekvi” izmitina un trenē savus zirgus arī Valsts policijas darbinieki, tāpēc visu četru zirgu un jātnieku godasardze sagaidīja Valsts prezidenta kortežu jau pie īpašuma robežas. M. Žagata viesiem pastāstīja par saimniecību, zirgiem, to izmitināšanas apstākļiem un daudzveidīgajiem darbošanās virzieniem un pakalpojumiem, ko zirgu sporta entuziastiem un zirgu īpašniekiem sniedz “Ekvi”. Klātesošie varēja vērot, kā psiholoģe Dace Kraveca ar zirdziņu vārdā Pele palīdz atlabt cilvēkiem, kas pārcietuši insultu. Savukārt uz lauka varēja redzēt izturības jāšanas zirga treniņu, kas ir inovatīvs sporta veids Latvijā, un horsboardingu jeb braukšanu ar skrituļdēli aiz zirga. “Ekvi” komanda kopā ar pašu saimnieci demonstrēja voltižēšanas priekšnesumus – akrobātiskus trikus, kas izpildīti rikšojoša zirga mugurā, bet jātniece Ieva Aleksandrova-Eklone ar savu zirgu Milordu izpildīja iejādes paraugdemonstrējumu mūzika pavadījumā.

Tieši Valsts prezidenta viesošanās dienas rītausmā “Ekvi” staļļos pasaulē bija nācis kumeliņš, kuru kopā ar māti, Donnas šķirnes ķēvi Marisu, viesu klātbūtnē pirmo reizi izveda āra. Valsts prezidents tam deva vārdu Stella, bet pirms diviem mēnešiem “Ekvi” dzimušo kumeļu no izcila sporta ērzeļa ChanZ (“Z” vārdā apzīmē slaveno Zangeršaides zirgaudzētavu) nosauca par Cēzaru.

Darba pusdienu laikā, kas notika kas Carnikavas novada Lilastes restorānā "Porto Resort", D. Mieriņa, pateicoties par apmeklējumu, pasniedza Valsts prezidentam un Ivetai Vējones kundzei Carnikavas novada piemiņas velti – agrākā novadnieka, Austrālijā mītošā publicista Ulda Siliņa grāmatu “Mēs – carnikavieši” par Carnikavas vēsturi un ļaudīm.

Valsts prezidenta kancelejas FOTOGALERIJA
Carnikavas novada domes FOTOGALERIJA
Ivetas Vējones kundzes programmas FOTOGALERIJA

Share on Facebook Tweet