Rakstos

Drukāt

VIDEO: Carnikavā apskatāma miniatūru tautu meitu izstāde

.

Lelles1Vēl līdz 10. augustam tautas namā „Ozolaine" apskatāma unikāla izstāde "No trimdas Latvijā – Austras Lindes 120 tautu meitas miniatūrā".
 
Izstādi veido 120 lelles ar latviešu tautas tērpiem, kurus darinājusi trimdā ASV dzīvojusī latviete Austra Linde, un šī vēsturiskā kolekcija radusies pagājušā gadsimta astoņdesmitajos un deviņdesmitajos gados, bet 1995. gadā tika pārvesta uz Latviju.

„Mana mamma rokdarbus apguva pašmācības ceļā no grāmatām. Viņas pirmais pašdarinātais tautastērps bija veidots no krāsota vilnas armijas deķa. To viegli varēja pārtaisīt par Rucavas svārkiem, vienkārši nokrāsojot zilā krāsā," izstādes atklāšanā teica A.Lindes meita, mūsu novadniece Astra Pavlovska.

A.Linde bija vidzemniece, kas dzimusi netālu no Alūksnes 1918. gadā reizē ar Latviju. „Mamma bija jaunākā no trim māsām, un Ziemeļvidzemē, kur bija senas, izteiktas rokdarbu tradīcijas, meitām tradicionāli bija jāgatavo pūrs – jāauž segas un dvieļi, jātamborē. To visu mamma iemācījās gan no savas mammas, gan no māsām," stāsta A.Pavlovska.

Austra Linde rokdarbus turpināja, arī atrodoties bēgļu nometnē Vācijā. Vēlāk, dzīvojot ASV, viņa bija aktīva sabiedrības locekle – rokdarbus mācīja citiem un piedalījās arī dziesmu svētku rīkošanā. „Mammai bija ārkārtīgi lielas koncentrēšanās spējas, un viņa nekad neļāva sev slinkot, rokas vienmēr bija nodarbinātas. Pat tad, kad mamma vakarā pārnāca mājās no darba Klīvlendas fabrikā, viņa ķērās pie rokdarbiem," stāsta Astras kundze. Lai veiktu smalkos izšuvumus – piemēram, krustdūrienus vai divvirzienu izvilkumus – rokdarbniece A.Linde talkā ņēma palielināmo stiklu. Savukārt, lai pareizās proporcijās uzaustu leļļu brunčus, viņai bija īpaši mazas stellītes, ko bija gatavojis Astras kundzes tēvs.

Tautisko lellīšu dažādība ir radīta ar nolūku, lai parādītu visiem, it sevišķi jaunajai paaudzei, cik bagātīgs un krāšņs ir mūsu senču tautiskais mantojums. „Mamma mīlēja visas savas meitenes, kā viņa kādreiz teica, tomēr zīmīgi, ka pati pirmā tapusī lelle ir no Ziemeļvidzemes, mammas dzimtās puses," atklāj novadniece.

Jau ziņots, ka Latvijā A.Lindes tautisko leļļu izstāde plašākai publikai ir bijusi pieejama tikai vienu reizi – 1998. gadā tās bija izliktas apskatei Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā.

Visi aicināti unikālos rokdarbnieces A.Lindes darbus visā krāšņumā apskatīt tautas namā "Ozolaine" līdz 10. augustam darba dienās dienās no plkst. 10.00 - 18.00, brīvdienās no plkst. 10.00 - 14.00.

Share on Facebook Tweet