Rakstos

Drukāt

No 2017. gada mikrouzņēmumu nodoklī nebūs ietvertas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas

.

MUN 1200No 2017.gada Mikrouzņēmumu nodokļa likme tiek samazināta līdz 5%, un saskaņā ar likumu par katru mikrouzņēmuma darbinieku ir jāveic obligātās iemaksas no obligāto iemaksu objekta, kas nevar būt mazāks par trīs ceturtdaļām no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas.
 
Obligātās iemaksas mikrouzņēmuma darbiniekam aprēķina, piemērojot obligāto iemaksu likmi, kāda ir noteikta darba ņēmējam un darba devējam (vispārējā gadījumā 34,09 %).
 
Mikrouzņēmumu nodokļa maksātājam – darba devējam –, ja tas atteiksies no mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusa, ir pienākums ne vēlāk kā līdz 2016.gada 1.decembrim rakstiski informēt savus darbiniekus, ka ar 2017.gadu pirms algotā darba ienākuma izmaksāšanas no tā tiks ieturēts algas nodoklis un veiktas obligātās iemaksas likumā "Par valsts sociālo apdrošināšanu" noteiktajā kārtībā.
 
Atgādinām, ka mikrouzņēmumu nodokļa maksātājam ir iespēja mainīt izraudzīto nodokļa maksātāja statusu un kļūt attiecīgi par iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātāju vai uzņēmumu ienākuma nodokļa maksātāju. Atteikties no mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusa var līdz 2016.gada 15.decembrim, iesniedzot VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS) brīvā formā rakstītu pieteikumu. Savukārt pieteikties citam nodokļu maksāšanas režīmam var tieši tāpat – jebkurā laikā iesniedzot VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS) brīvā formā rakstītu pieteikumu. Pieteikumus VID joprojām var sūtīt arī pa pastu.
 
Plašāka informācija par mikrouzņēmumu nodokli pieejama VID tīmekļa vietnē sadaļā "Nodokļi" – "Mikrouzņēmumu nodoklis".
 
Informācija par citiem nodokļa maksāšanas režīmiem ir pieejama VID tīmekļa vietnē www.vid.gov.lv sadaļā "Pirmie soļi topošajiem uzņēmējiem" vai "Saimnieciskās darbības veicēji".
Detalizēta informācija par minimālo obligāto iemaksu veikšanu mikrouzņēmumu nodokļa maksātājam ir pieejama VID tīmekļa vietnē www.vid.gov.lv sadaļā "Nodokļi" – "Mikrouzņēmumu nodoklis" – "Informatīvie un metodiskie materiāli" – "Minimālās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas darba devējam – mikrouzņēmumu nodokļa maksātājam".
 
Jautājumu un neskaidrību gadījumā aicinām zvanīt uz VID Nodokļu un muitas informatīvo tālruni 67120000, vērsties ikvienā VID klientu apkalpošanas centrā, vai arī uzdot jautājumus rakstiski VID tīmekļa vietnes sadaļā Kontakti.
 
VID Sabiedrisko attiecību daļa
tālr. 67122668, 67122670, 26351438, 26558389
e-pasts
Share on Facebook Tweet