Rakstos

Drukāt

Atzīmē vietējo deputātu ieguldījumu Latvijas neatkarības atgūšanā

.

Deputati gadadienaŠodien, 21. aprīlī aprit 25 gadi, kopš Rīgā, „Daugavas" stadionā 1990. gada 21. aprīlī pēc Latvijas Tautas frontes (LTF) iniciatīvas sapulcējās Vislatvijas Tautas deputātu sapulce, kas pieņēma „Aicinājumu Latvijas PSR Augstākajai padomei un Latvijas tautai" neatliekami izlemt par Latvijas valstiskās neatkarības atgūšanu.


Balsojums kalpoja kā viens no argumentiem Latvijas Augstākajai padomei, 1990. gada 4. maijā pieņemot deklarāciju „Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu".

Toreiz par aicinājumu „Daugavas" stadionā nobalsoja 8003 no klātesošajiem 8086 deputātiem (Latvijā kopā tolaik bija ap 13 000 deputātu), kuru vidū bija arī carnikavieši, toreizējie deputāti – Marija Banga un Miķelis Ankipovs. Viņi kopā ar Carnikavas novada domes pārstāvjiem 21. aprīlī piedalīsies konferencē „Vietējo padomju loma Latvijas neatkarības atgūšanā", kas Latvijas Zinātņu akadēmijā notiks par godu šim notikumam.

Konferences dalībnieku vidū būs tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs, LTF bijušais priekšsēdētājs Dainis Īvāns, bijušais Latvijas PSR Augstākās Padomes Tautas pašvaldības un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētājs Jānis Škapars, bijusī LTF Informācijas centra vadītāja Sarmīte Ēlerte, vēsturnieks Kārlis Kangeris un citi.
 
Foto: Viktors Ļisicins
Share on Facebook Tweet