Rakstos

Drukāt

Jaunieši no visas pasaules nometnē Garciemā iepazīst latviešu tradīcijas

.

Nometne speks 800Jūnijā Piejūras dabas parkā, Garciemā notika divas nometnes, kur sešu dienu garumā bērni un jaunieši gan no Latvijas, gan citām valstīm kopā iepazina Latvijas dabu, tradīcijas un kultūru.
 
Vienā nometnē piedalījās bērni līdz 14 gadu vecumam, bet otrā – jaunieši līdz 25 gadiem, un to galvenais mērķis bija ne tikai labi un saturiski pavadīt laiku, iegūstot jaunas iemaņas, bet arī veicināt un atbalstīt iekļaušanos Latvijas sabiedrībā trešo valstu pilsoņiem ar dažādu kultūras, reliģijas, valodas un etnisko izcelsmi.
 
Nometnēs kopā piedalījās 102 bērni un jaunieši, pārstāvot 12 dažādas valstis – Ukrainu, Krieviju, Baltkrieviju, Venecuēlu, Turciju, Čīli, Taizemi, Brazīliju, ASV, Latviju u.c.
 
Nometņu dalībniekiem bija izstrādāta plaša un interaktīva programma katrai dienai – pieci atraktīvi pedagogi vadīja interesantas un izglītojošas radošās darbnīcas. Jaunieši veidoja mandalas smiltīs, iepazina tradicionālās latviešu rotaļas, dejas, dziemas un kultūru, kā arī paši sacerēja nometnes himnu. Vesela diena tika veltīta veselīgam dzīves veidam, un tad nometnes dalībnieki iepazina veselīga uztura pamatprincipus, fizisko aktivitāšu daudzveidību, piedalījās stafetēs. Savukārt nometņu pēdējā diena bija veltīta Latvijas viduslaiku vēstures izpētei, kuras ietvaros jaunieši devās iepazīt Cēsu un Āraišu pilis, un tad visiem bija iespēja iemēģināt savu roku arī īstas viduslaiku maizes cepšanā.
 
Nometne speks1 800
 
Kopīgi dzīvojot un darbojoties nometnēs, dalībnieki savā starpā izveidoja labu dialogu, nostiprināja savstarpējās komunikācijas prasmes, sadraudzību, toleranci, kā arī izpratni par dažādām kultūrām. Nometnes dalībnieki uzsvēra, ka šāda veida pasākumi ir vislabākais veids, kā iepazīt citu tautu dažādību, integrāciju, apgūt saliedēšanās un komunikācijas prasmes, un, protams, iepazīties ar jauniem draugiem.
 
Nometnes organizēja biedrība "Kustība demokrātiskai domai", īstenojot projektu "Kopā esam spēks!". Tā ietvaros jau trešo reizi Latvijā notika bezmaksas saliedēšanas nometnes bērniem un jauniešiem no trešo valstu valstspiederīgo ģimenēm, nepilsoņu ģimenēm un latviešu ģimenēm.
 
Projekts „Kopā esam spēks!" tika apstiprināts šī gada aprīlī, atsaucoties uz Kultūras ministrijas kā Solidaritātes un migrācijas plūsmu pārvaldīšanas pamatprogrammas 2007. – 2013. gadam Eiropas Trešo valstu valstspiederīgo integrācijas fonda vadošās iestādes 2012. gada programmas izsludināto atklāto projektu iesniegumu konkursu. Projektu finansē Eiropas Trešo valstu valstspiederīgo integrācijas fonds 75% apmērā un valsts budžeta līdzekļi 25% apmērā. Par publikācijas saturu atbild biedrība "Kustība demokrātiskai domai".
 
EU visi solidarity
 
Kulturas ministrija 500
 
Informāciju sagatavoja:
Santa Kazinovska
Projekta "Kopā esam spēks!" vadītāja
Tālr. 29442137,
E-pasts:
 
Share on Facebook Tweet