Breksits: ko ir noderīgi zināt ceļotājiem un pasta sūtījumu saņēmējiem?

.

uk james giddins 255271 unsplashApvienotā Karaliste (AK) nav mainījusi savu plānu izstāties no Eiropas Savienības (ES). Ja Eiropas līmenī līdz šī gada 29.martam neizdosies panākt vienošanos par pārejas periodu, mūs gaida “Cietais jeb bez vienošanās Breksits”, kā rezultātā AK automātiski kļūs par trešo valsti. Šīs straujās pārmaiņas jau marta nogalē varētu ietekmēt iedzīvotājus, kas ceļo vai pa pastu saņem sūtījumus no AK.
 
AK izstāšanās no ES nozīmē būtiskas izmaiņas, kas ietekmēs gan uzņēmumus, gan privātpersonas. Īpaši vērīgām jābūt personām, kas ceļo uz AK un no tās, jo, iegādājoties preces AK un atgriežoties Latvijā, muitā būs jādeklarē personīgajā bagāžā esošās preces, ja to kopējā vērtība pārsniegs noteiktu robežvērtību. Atgriežoties no AK ar lidmašīnu, ceļotājam būs jādodas pa “sarkano koridoru” un muitā jādeklarē viņa bagāžā esošās AK iegādātās preces, ja to kopējā vērtība pārsniegs 430 eiro (pieaugušai personai) vai 285 eiro (bērniem līdz 15 gadu vecumam). Par šīm precēm tiks aprēķināts muitas nodoklis un pievienotās vērtības nodoklis (PVN). Savukārt, ceļojot ar sauszemes transportlīdzekli, būs jāņem vērā Francijā (valstī, kurā persona iebrauks ES) noteiktās robežvērtības: 430 eiro pieaugušai personai, 90 eiro – bērniem līdz 15 gadu vecumam.
 
Lai uz muitas robežas nerastos nesaprašanās, ieteicams saglabāt savu preču iegādes dokumentus (čekus, rēķinus) līdz pat ceļojuma beigām, jo tie ļaus vieglāk un ātrāk pārliecināties par vedamo preču kopējo vērtību. Ja ceļotājam nebūs šādu dokumentu, preču muitas vērtības noteikšanai tiks izmantotas citas metodes un muitas rīcībā esošās ziņas. Jāatgādina, ka preces vērtība nav dalāma. Piemēram, ja personīgajā bagāžā būs viena prece 250 eiro vērtībā un viena prece 200 eiro vērtībā (kopā – 450 eiro), nodokļi tiks aprēķināti par preci 200 eiro vērtībā. Tāpat ceļotājiem ir jāņem vērā, ka ar atbrīvojumu no nodokļu maksāšanas personīgajā bagāžā savai lietošanai no AK Latvijā varēs ievest ierobežotu daudzumu tabakas izstrādājumu, alkoholisko dzērienu un noteikta veida pārtikas produktu. Piena un gaļas produktus ievest nebūs atļauts.
 
Ar izmaiņām jārēķinās arī tiem, kas pieraduši saņemt sūtījumus no AK pa pastu. Ja sūtījumu veic privātpersona privātpersonai bez samaksas (kā dāvanu), tas uzskatāms par nekomerciālu sūtījumu. Šādos gadījumos, kad sūtījuma vērtība nepārsniegs 45 eiro, PVN un muitas nodoklis nebūs jāmaksā. Savukārt, saņemot no AK nekomerciālu pasta sūtījumu, kura vērtība pārsniegs 45 eiro, saņēmējam būs jāmaksā muitas nodoklis un PVN. Ja sūtījumā būs akcīzes preces, papildus būs jāmaksā arī akcīzes nodoklis. Bet tad, ja sūtījums sastāvēs no divām vai vairāk precēm, kuru kopējā vērtība pārsniegs 45 eiro, atbrīvojumu no nodokļiem piemēros vienai vai vairākām precēm, kuru kopējā vērtība nepārsniegs 45 eiro. Preces vērtība nav dalāma. Piemēram, ja sūtījumā būs viena prece 40 eiro vērtībā un viena prece 20 eiro vērtībā, nodokļi tiks aprēķināti par preci 20 eiro vērtībā.
 
Citi nosacījumi ir sūtījumiem, kas klasificējami kā komerciāli sūtījumi. Jāpatur prātā, ka komerciāli sūtījumi nav tikai tie, kurus komersants nosūta komersantam, bet arī, piemēram, preces pasūtīšana internetā. Šajā gadījumā viena puse ir privātpersona, bet otra – komersants, un arī šādā gadījumā sūtījums tiek uzskatīts par komerciālu sūtījumu.
 
Tātad, pasūtot preces no AK internetveikala, jāņem vērā, ka precēm līdz 22 eiro nodoklis netiek piemērots. Ja kopējā preču vērtība sūtījumā pārsniegs 22 eiro, bet nepārsniegs 150 eiro, būs jāmaksā PVN. Savukārt, ja preču vērtība sūtījumā pārsniegs 150 eiro, būs jāmaksā muitas nodoklis un PVN.
 
Lai turpmākie ceļojumi un paku sūtīšana neradītu liekus pārsteigumus, VID aicina iedzīvotājus noskatīties VID semināra videoierakstu, kurā VID Muitas pārvaldes eksperte skaidro gaidāmās izmaiņas. Tāpat visa svarīgākā informācija uzņēmējiem un privātpersonām atrodama arī VID mājaslapas sadaļās Breksits un Muita > Ceļojot ārpus ES un Pasta sūtījumi.
Share on Facebook Tweet