“Riekstiņa” bērni pirms valsts simtgades pētījuši Latvijā ražotus produktus un preces

.

aboliŠoruden, sagaidot Latvijas valsts simtgadi, Carnikavas pirmsskolas izglītības iestādes “Riekstiņš” audzēkņi projektā "Ražots Latvijā" pētīja Latvijā audzētus un gatavotus produktus, šeit ražotās preces un kopā prātoja, ko varētu uzdāvināt Latvijai dzimšanas dienā.

Iejūtoties uzņēmēju un ražotāju lomās, bērni izgatavoja interesantas preces, un rezultātā bērnudārzā tapa izstāde “Ražots Latvijā”.

Grupas “Vāverēni” bērni uzņēmējspējas attīstīšanas projekta laikā nodarbojās ar piena pārvērtībām. Projekta īstenošanas laikā bērni uzzināja, kāpēc cilvēka organismam ir nepieciešams uzņemt piena produktus, kā arī paši taisīja biezpienu, krējumu, konfektes un citus piena produktus. Kopīgi ar bērnu ģimenēm tika izveidots piena produktu iepakojumu plakāts.

Savukārt grupā ”Skudriņas” tika pētīts maizītes “ceļš”, sākot no zemes apstrādāšanas paņēmieniem senos laikos un mūsdienās, graudiem un miltiem līdz gatavai maizītei. Bērni paši mīcīja mīklu, sajuta to ar rokām, veidoja un izcepa cepumus. Bērni devās ekskursijā uz ceptuvi “Lāči”, lai izprastu, kāds darbs tiek ieguldīts, līdz maizīte nonāk uz mūsu galdiem. “Skudriņas” arī cepa paši savu kliņģeri, ar ko cienāja savus vecākus un mielojās paši.

“Taurenīšu” bērni projektā “No sēkliņas līdz biezenim” darbojās, lai iepazītu augļu un dārzeņu pārstrādes uzņēmumus Latvijā, uzzināja par veselīga uztura nozīmi un apzināja vietējos uzņēmumus, kas darbojas šajā jomā. Bērni pētīja ražošanas procesus, tehnoloģijas, no vietējiem dārzeņiem ar blenderi gatavoja biezenīšus un degustēja gan pašu gatavotos, gan biezenīšus no kaimiņos Ādažos esošā augļu un dārzeņu pārstrādes uzņēmuma “Rūdolfiņš”’. Savu projektu bērni prezentēja grupas “Vāverītes” bērniem. Projekta ietvaros bērni arī devās ekskursijā uz Carnikavas nēģu pārstrādes uzņēmumu “Krupis”.

Grupas “Bitītes” bērni izzinājām, ko ražo Latvijā un kādas ir ar ražošanu saistītās profesijas. Katrs bērns pastāstīja par kādu Latvijā ražoto preci, un visi kopā izpētīja, no kādiem materiāliem tiek ražotas dažādas lietas, kā arī bijām ekskursijā uz SIA "Lat Eko Food” ražotni Ādažos. Bērni pētīja dabas materiālus, gatavoja "rotaļlietas" no kastaņiem, zīlēm, čiekuriem un koku lapām, kā arī iepazina akmeņaino Zvejniekciema pludmali un salasīja oļus, lai tos apgleznotu un veidotu dāvaniņas.

”Ezīšu” grupas mazie pētnieki projekta laikā izzināja pienu, to, ka Latvijā to galvenokārt slauc no govīm. Daudzi jau zināja, kā gotiņa izskatās, un prjekta laikā uzzināja arī, kur sakrājas pieniņš un kā to slauc. Izpētot attēlus, bērni attālināt “paviesojās” govju fermā un piena ražotnē. Savukārt vecāki palīdzēja sagādāt dažādus piena iepakojumus, ko izpētīt, salīdzināt arī piena garšu. Kopīgi tika pagatavots gards piena kokteilis. Tagad bērni zina, ka piens ir veselīgs un vajadzīgs, lai zobiņi un kauli būtu stipri.

“Gliemezīšu” grupas bērni pētīja Latvijā ražotas rotaļlietas, vispirms apzinot, kādas rotaļlietas atrodas grupā un no kādiem materiāliem tās veidotas. Bēni noskatījās video par leļļu, “Lego” klucīšu un mīksto rotaļlietu ražošanas procesu, kā arī apsprieda tik aktuālus jautājumus kā, piemēram, ko rotaļlietas dara naktī, kur likt nevajadzīgās rotaļlietas un kā rotaļlietas pagatavot pašam? Arī vecāki aktīvi iesaistījās, radot kopā ar bērnu savu rotaļlietu un izveidojot plakātu par kādu Latvijas rotaļlietu ražotāju.

Grupas “Mārītes” temats bija saldējums! Gan bērni, gan vecāki darbojās, apzinot dažādos saldējuma ražotājus Latvijā un to piedāvātās šķirnes, noskaidroja, kādi saldējumi garšo vislabāk, kāds ir to sastāvs, piedevas, kur tos var iegādāties un kādi ir iepakojumi! Īpašā saldējuma mašīnu arī paši gatavoja un degustēja saldējumu, savukārt radošajās nodarbībās zīmēja un līmēja, darinot oriģinālus iepakojumus.

Grupa "Pelēni" oktobrī pētīja un iepazina dārzā izaudzētos dārzeņus un augļus – ķirbjus, ābolus un burkānus, tos mērīja, svēra un atveidoja zīmējot, līmējot un veidojot. Tika nogaršoti arī vecāku atnestie kāposti, bietes, puravi, paprika, kartupeļi. Katru dienu bija ko pagaršot un varēja izteikt savas domas par dažādiem dārzeņiem. Bērni dārzeņus sagrieza šķēles un ievietoja kaltēšanas aparātā, un vēlāk baudīja gatavo produkciju un cienāja vecākus.

Uzņēmējspējas attīstīšanas projektā grupas “Zaķēni” bērni iepazinās ar dažādiem ārstniecības augiem, kuri noder veselības uzlabošanā un dažādu slimību profilaksei. Vecāki sarūpēja zāļu tējas, kas ievāktas tepat apkārtnes laukos un pļavās. Bērni izpētīja astoņas drogas, izsmaržoja, iztaustīja un, protams, izgaršoja zāļu tējas, uzzinot, kādu slimību ārstēšanai katra paredzēta. Noslēgumā bērni kopā ar grupiņas darbiniekiem tējas safasēja glīti noformētās papīra turziņās. Tuvākajā laikā “Zaķēni” uzaicinās draugus no “Vāverēniem” uz tēju degustāciju un dalīsies ar iegūto informāciju par zāļu tēju labvēlīgo ietekmi uz cilvēka organismu.

Grupa “Pūcītes’’ projektā laikā pētīja Latvijā ražotus pārtikas produktus, to etiķetes un reklāmas. Noskaidroja, ko nozīmē vārds “recepte”, pētīja recepšu sastāvdaļas. Vecākiem bija uzdevums kopā ar bērniem uzrakstīt ģimenē iecienīta ēdiena recepti un to glīti noformēt. Tādējādi kopā tika radīta grupiņas TOP ēdienu grāmatiņu.

Šīs grupiņas bērni izvēlējās paši ražot cepumus, vispirms rotaļām paredzēto masu trenējoties izveltnēt un izspiest dažādu formu un faktūru cepumus ar vairākiem paņēmieniem. Pēc tam tapa īsta smilšu mīkla. Bērni ar interesi un aizrautību darbojās mīklas gatavošanā un beigās bija gandarīti par gatavajiem cepumiem. Novembrī grupiņā “Pūcītes’’ notika Latvijas valsts jubilejai veltīts pasākums, kurā bērni uzstājās ar priekšnesumiem par dzimto zemi, cienāja vecākus ar pašu ceptajiem cepumiem un piparmētru tēju.

“Riekstiņa” saime ir iepazinusi daudz ko no Latvijā izaudzētā un saražotā, novērtējusi to un sveic visus novadniekus Latvijas valsts simtgadē!

Informāciju sagatavoja audzinātājas: D. Lancmane, I. Ūdre, D. Berga, Z. Asmonaviča, A. Valtere, V. Siliņa, I. Galeniece, E. Pētersone, I. Liepiņa, V. Ķimene
Share on Facebook Tweet