Dabas aizsardzības pārvalde lūdz netuvoties ronēniem

.

ronu mazulisDabas aizsardzības pārvalde (DAP) jau vairākkārt aicinājusi likt mierā liedagā redzamos ronēnus un tiem netuvoties. Rīgas Zooloģiskajā dārzā līdz šim nogādāti vairāki suņu sakosti roņi, tādēļ iestādes pārstāvji aicina iedzīvotājus pastaigu laikā sevišķi uzraudzīt savus mājdzīvniekus un vest tos pie pavadas.
 
Kā aģentūrai LETA pastāstīja zoodārza pārstāvis Māris Lielkalns, ņemot vērā sabiedrībā ieviestos distancēšanās pasākumus un labos laika apstākļus, pludmalēs pēdējo nedēļu laikā uzturas liels skaits iedzīvotāju, taču viņu līdzpaņemtie mīluļi - suņi - nopietni apdraud krastos esošo roņu dzīvību.

"Līdz šim pie mums ir atvesti jau astoņi sakosti roņi, no kuriem lielākā daļa ir mirusi. Rētas roņiem dzīst ļoti lēni un sarežģīti un vēl šorīt atveda mazuli, kuram sakostas acis un viss ķermenis ir vienās rētās," sacīja Lielkalns.

DAP uz zoodārzu nogādā tikai tos ronēnus, kuriem nepieciešama palīdzība un, pēc Lielkalna teiktā, ja aizvadītajā gadā visas sezonas laikā no 22 atvestajiem roņiem suņu sakosti bija tikai 12, tad šogad pirmo nedēļu laikā zoodārzā nonāk tikai suņu apskādēti roņu mazuļi.

DAP sabiedrisko attiecību speciāliste Maija Rēna skaidro, ka Baltijas jūrā uz saliņām dzimušie pelēko roņu mazuļi marta vidū jau ir paaugušies un nereti dodas jūrā vieni paši, līdz ar to baltie un pūkainie ronēni jau ir sastopami arī Latvijas piekrastē.

 
M. Rēna uzsvēra, ka iedzīvotājiem pludmalē atrastos ronēnus pašiem nav ļauts glābt, jo tā tiek apdraudēta gan ronēna, gan glābēja veselība. Palīdzība nepieciešama tikai bīstami savainotiem ronēniem. Šādā gadījumā cilvēki tiek lūgti zvanīt DAP pa tālruņa numuriem: 26424972 (Pierīgā), 27878099 (Kurzemē) un 26329412 (Vidzemē).
 
Tikai nepieciešamības gadījumā DAP speciālisti dosies pie roņu mazuļa un, pēc situācijas izvērtēšanas, lems par turpmāko rīcību – roņa pārvietošanu vai nogādāšanu uz Rīgas Zooloģisko dārzu atlabšanai. Atrastu mirušu roņu gadījumā jāinformē vietējā pašvaldība, jo bojā gājušo dzīvnieku savākšana ietilpst pašvaldību funkcijās. Tāpēc, ja Carnikavas novada liedagā pamaniet mirušu roni, ziņojiet pašvaldības policijai pa diennakts tālruni 22006686.
  
“Bieži vien liedagā guļošs, vientuļš ronēns cilvēkos raisa līdzjūtību un vēlmi dažādos veidos palīdzēt, taču jāatceras, ka ne vienmēr šāds ronēns ir bezpalīdzīgs. Visticamāk, viņš izlīdis no ūdens sasildīties un pagulēt, tādēļ pirmais un būtiskākais priekšnosacījums, atrodot roņu mazuli, ir tam netuvoties un netraucēt,” skaidro DAP Dabas aizsardzības departamenta vecākais eksperts un ilggadējs roņu pētnieks Valdis Pilāts.
 
Ronēni līdz Rīgas jūras līča piekrastei lielākoties nokļūst no Igaunijas. Februārī un martā pelēko roņu mazuļi dzimst uz Igaunijas piekrastes salām un līdz Latvijas pludmalei nokļūst peldus.
 
Roņu eksperts arī norāda, ka šajā periodā, pastaigājoties pa pludmali, ļoti būtiski pieskatīt savus četrkājainos draugus, kuri nereti novārgušiem ronēniem rada vislielākos draudus, tos sakožot. Tādēļ pastaigu laikā savus mīluļus ieteicams vest pavadā. Turklāt jāatceras, ka ronēns var būt slims ar kādu infekcijas slimību, ar kuru var inficēties arī kodējs.
 
Liedagā pamanīts roņu mazulis. Kā rīkoties?

- Ronēni pie mums Latvijas piekrastē nonāk, jo tādās siltās ziemās kā šī, kad Baltijas jūras līci pilnībā neklāj ledāji, roņu mātēm mazuļi jādzemdē ierobežotā platībā uz mazām saliņām (lielākoties Igaunijas teritorijā), nevis kā būtu paredzēts – uz ledājiem. Saliņās burzmā pastāv ļoti augsts risks roņu mazuļus pazaudēt. Šādā gadījumā pēc kāda laika roņu mazuļi, saprotot, ka ir palikuši vieni, dodas jūras ūdeņos meklēt barību un tā rezultātā izklīst pa visu Rīgas jūras līci.

- Lielai daļai šādu mazuļu iespējas izdzīvot ir nelielas. Viņi nav paspējuši ar mātes pienu uzņemt nepieciešamās uzturvielas pienācīga taukādas slāņa uzaudzēšanai, kas palīdz aukstajā ūdenī izdzīvot. Tādēļ viņi piekrastē izlien sasildīties un uzkrāt spēkus.

- Ieraugot piekrastē roņu mazuli, svarīgi atšķirt veselīgus, savvaļā izdzīvot spējīgus ronēnus no tādiem, kuri ir novārguši, dažreiz pat ievainoti un pašu spēkiem vairs nevar izdzīvot. Ja ronēns ir apaļīgs un veselīgs, tas jāatstāj mierā un jāturas no tā pa gabalu.

- Nekādā gadījumā nedrīkst to dzīt jūrā, bakstīt, grūst vai kā citādi aiztikt.Ja ronēns izskatās novārdzis, nevis vienkārši aizmidzis, vai pat ievainots, jāzvana uz Dabas aizsardzības pārvaldi pa tālruni, Pārvaldes speciālisti izvērtēs situāciju un nepieciešamības gadījumā sazināsies ar Rīgas Zooloģisko dārzu. Iedzīvotājiem pašiem pludmalē atrastos ronēnus nav ļauts glābt.Būtiski atcerēties – ja pastaigā līdzi ir suns, tas jāved pavadā, un jāraugās, lai mīlulis netiek klāt pie ronēna. Suņi nereti novārgušiem ronēniem rada vislielākos draudus, tos sakožot. Jāatceras arī, ka ronēns var būt slims ar kādu infekcijas slimību, ar kuru tad var inficēties arī kodējs.

 

Sadarbībā ar “Animācijas brigādi” tapusi informatīva filmiņa "Roņu mazuļi pludmalē - apbrīno, bet neaiztiec!"

 

DAP/LETA

Foto - DAP
Share on Facebook Tweet