Atbalstiet nēģu zvejas un apstrādes prasmju iekļaušanu nemateriālajā kultūras mantojumā

.

Zvejnieki ziema2 2Lai Carnikavā sekmētu seno nēģu ķeršanas un pagatavošanas tradīciju, kas mantotas no paaudzes paaudzē, saglabāšanu, Carnikavas pašvaldība kopā ar novada kopienām nolēmusi pieteikt Carnikavas nēģu ķeršanas un apstrādes prasmes iekļaušanai Nacionālajā nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā.

Novada dome par to dome lēma 20. marta sēdē, savukārt iedzīvotāji no vietējām kopienām šo iniciatīvu var atbalstīt, parakstot vēstuli. To var izdarīt līdz 10. jūnijam Carnikavas Novadpētniecības centrā, kā arī Carnikavas novada domes klientu apkalpošanas centrā un Carnikavas novada bibliotēkā. Ar vēstules saturu var iepazīties ŠEIT.

Kā zināms, Carnikavas novada teritorijā jau VVII gs. un, iespējams, pat senāk zvejnieki Gaujas upē ķēra nēģus, ko dēvēja arī par “zutiņiem”. Kopš 2015. gada februāra Carnikavas nēģi ir iekļauti Eiropas Savienības (ES) Aizsargātu ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu reģistrā. Mūsdienās zvejnieki un nēģu cepēji joprojām izmanto senās nēģu ķeršanas un pagatavošanas tradīcijas, kas mantotas no paaudzes paaudzē.

Carnikavas novada pašvaldība, kā arī vietējās kopienas īsteno vairākus pasākumus, kas saistīti ar Carnikavas nēģu ķeršanas un apstrādes tradīciju saglabāšanu un popularizēšanu, tomēr, izceļot šīs tradīcijas nacionālā mērogā, varēs paveikt vairāk. Ja vēlaties sekmēt mūsu novada tradicionālo vērtību saglabāšanu, aicinām parakstīties!

Share on Facebook Tweet